Ebből balhé lesz: A Szijjártót kitüntető orosz külügyminiszter személyesen intette meg a magyar politikust

A magyar külügyminiszter feldühítette Putyinékat.

Szijjártó Péter, az orosz barátságrenddel kitüntetett magyar külügyminiszter, Moszkva egyik utolsó hű szövetségeseként van számontartva az Európai Unión belül. Ezért is érezhették úgy Oroszországban, hogy helyre kell tenni, miután nemrég az orosz olaj- és földgázkitettség csökkentéséről beszélt.

Az orosz energiaszektor vezető szakértői sorban reagáltak a magyarországi álláspontra, kiemelve azokat a lehetséges kihívásokat és zavarokat, amelyekkel járhat, ha az ország eltávolodik az orosz energiaellátástól”

szúrta ki a portfolio.hu a Kreml Szijjártónak szóló üzenetét.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter nemrég azt fejtegette, hogy „Horvátországnak az olaj és gáz tranzitdíjának emeléséről szóló döntése miatt

Magyarországnak korlátozott lehetőségei maradtak az energiaforrások diverzifikálására„.

Több orosz szakértő véleményét leginkább Sztanyiszlav Mitrahovics, a Kremlhöz közelálló Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány és az Orosz Föderáció kormánya alá tartozó Pénzügyi Egyetem szakértője összegezte.

Ő a Barátság kőolajvezeték déli ágának fontosságáról nyilatkozott, amely Csehországot, Szlovákiát és Szerbiát is ellátja magyar és horvát tranzitforgalommal.

Az átbocsátási kapacitás növelése helyett Horvátország úgy döntött, hogy megemeli a szénhidrogének szállításának költségeit. Ezzel a lépéssel

Magyarországnak gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy továbbra is az orosz olajra támaszkodjon,

annak ellenére, hogy az Európai Unió nyomására diverzifikálja energiaforrásait

– üzente meg egyértelműen, hogy szerinte az orosz energiának nincs alternatívája.

Igor Juskov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány másik elemzője pedig hangsúlyozta: „Budapest számára gazdaságilag észszerű, hogy Oroszországtól vásároljon olajat és gázt. Ennél kedvezőbb feltételek jelenleg nincsenek Magyarország számára”.

Ezen kijelentések különösek, figyelembe véve Varju László nyilatkozatát, a politikus ugyanis augusztusban rámutatott: „mind a családok, mind pedig a vállalkozások,

a hétszeres gázárat fizetik meg.

Ennek pedig az az oka, hogy a magyar kormány Oroszországtól a piaci ár többszöröséért veszi a gázt. Emiatt korábban a Demokratikus Koalíció pert is indított a kormány ellen, hogy kiderüljenek a hazánk számára negatív szerződés részletei.

Valódi Hírek