Váratlan fordulat: Vizsgálatot rendelt el az ügyészség, amiért Erdoğan testőrei megvertek egy magyar férfit

Polt Péterékhez került az ügy.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította a feljelentést annak a magyar férfinak az ügyében, akit Recep Tayyip Erdoğan testőrei vertek meg az augusztus 20-i nemzeti ünnepen.

Megírtuk, hogy Bán Tamás családjával sétált a Matild Palace szállodánál, amikor felfigyelt a török elnökre. A férfi sajátos módon „üzent” Erdoğannak: mindkét kezével bemutatott neki. Ekkora civil ruhások indultak felé, akik jól meg is rángatták, fölre teperték, majd a veséjére és a hátára térdeltek. A férfit a TEK menekítette ki.

Az esettel kapcsolatban korábban Rónai Sándor több kérdést is feltett Szijjártó Péternek. A DK-s EP-képviselő a többi közt arra volt kíváncsi, hogy „az Orbán-kormány »barátainak« mindent szabad, magyarokat verni is?”

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke további kérdéseket szegezett Polt Péter legfőbb ügyésznek, aki a képviselő kérdéseit feljelentésként értékelte, majd azt továbbította a BRFK-hoz. A rendőrség azt közölte: Erdogan testőrei a veréssel „nem sértették meg az általánosan elfogadott társadalmi normákat”.

A hvg.hu most az ügyészségtől kapott információi alapján arról írt, hogy hiába a rendőrségi határozat,

még nem ért véget Bán Tamás ügye.

A rendőrség korábban azzal az indokkal utasította el Tóth Bertalan feljelentését, hogy a tüntetőt megverő törökök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes. Bán Tamás a rendőrség határozatát politikai döntésnek minősítette.

Az ügyészség jelenleg a rendőrségi állásfoglalás törvényességét vizsgálja, így Polt Péter hivatala fog majd dönteni az ügyben.

„A feljelentés elutasításának törvényességét a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség – felügyeleti jogkörében eljárva – vizsgálja”

– közölte a Fővárosi Főügyészség.

Az ügy szóba került a legutóbbi kormányinfón is, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a török elnök embereinek fellépéséről azt mondta: a tiltakozó férfi megmozdulására adott reakciójuk „arányosságát a magyar rendőri gyakorlat szerint lehet vitatni”.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/13/tovabb-dagad-a-botrany-igy-reagalt-a-rendorseg-arra-hogy-erdogan-emberei-megvertek-egy-magyar-ferfit-az-allamalapitas-unnepen

Valódi Hírek