Hatalmas botrány: Vádat emeltek a hamisítással vádolt baranyai polgármesterrel szemben

Szerinte csak politikai lejáratások az ügyei.

Több ügy, évek óta tartó nyomozását zárta le a baranyai rendőrség szeptember elején, és vádemelést javasolnak a kozármislenyi polgármesterrel szemben

írta meg a telex.hu.

Kozármisleny független polgármesterét, Bíró Károlyt, hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással vádolják, több más eljárást viszont megszüntettek vele szembe.

2020-ban érkezett feljelentés a kozármislenyi rendőrséghez. Eszerint a 2014-2019 közötti ciklusban a polgármester nem tudott elszámolni a reprezentációs keretének a felhasználásáról,

nem cél szerint használt fel pályázati forrásokat,

valamint jogosulatlan gépjárműhasználat vádja is felmerült vele szemben.

A NAV ezekben az ügyekben költségvetési csalás gyanújával nyomozott, de mivel nem állapítottak meg bűncselekményt, így 2022-ben az ügy visszakerült a városi rendőrkapitánysághoz.

A jogosulatlan gépjárműhasználat ügyében a Magyar Államkincstár is vizsgálódott, de határozatukat Bíró megtámadta a Pécsi Törvényszéken. Ez az ügy így még folyamatban van, de a rendőrség már megszüntette – bűncselekmény hiányában – a nyomozást ez ügyben.

A reprezentációs keretek felhasználásának ügyében a rendőrség nem találta meg a számlákat, csak tanúvallomásokra tudott hagyatkozni, ezért nem tudták bizonyítani a sikkasztást.

Ugyanakkor a reprezentációs kerethez felhasznált bankkártya kapcsán a rendőrség egy valótlan tartalmú polgármesteri utasítást talált 2014-ből, így az ügyészség közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanújával nyomoz tovább az ügyben.

Mindezek mellett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel kapcsolatban is vádemelési javaslattal élt a rendőrség a polgármesterrel szemben.

„A gyanú szerint a polgármester 2014-ben 5 éves futamidővel életbiztosítást kötött magára, majd annak lejárta után 1,6 millió forintot vett fel”

– írta a lap.

A portál elérte Bírót telefonon, aki

elismerte: lehetnek hiányosságok a dokumentációban,

azonban az életbiztosítást jutalomként szavazta meg számára az önkormányzat, így azt szerinte jogszerűen vette igénybe.

Szerinte vádemelés már nem lesz az ügyeiben, hiába nehezedik politikai nyomás emiatt az ügyészségre és a rendőrségre.

Egyébként Bíró Károlyról már mi is írtunk márciusban. Akkor azért, mert

egy kukoricatábla helyére építtette fel a település kézilabdapályáját.

Valódi Hírek