Újabb elképesztő csavar: Szijjártó Péter szembement Novák Katalinnal – ezt sosem fogja megengedni a külügyminiszter

Ebből nem enged.

„Határozottan azt gondolom, hogy a svéd NATO-csatlakozást támogatnunk kell”

jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Mandinernek adott, csütörtökön megjelent interjúban, amelyben egyébként Novák Katalin arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij „bizonyára egy komoly ember, és ha mondott valamit, azt komolyan is gondolta”.

Szijjártó Péter – miután határozatban ítélte el az Európai Parlamentlevelet írt Tobias Billström svéd külügyminiszternek. A 444.hu arról írt, hogy ebben az orosz Barátságért Érdemrend büszke birtokosa jelezte: ha rajta múlik,

továbbra sem lesz zökkenőmentes Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyása.

Szijjártó Péter a levelében aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 2019-ben egy tananyagként szolgáló videóban a Népszabadság bezárásával és a CEU ellehetetlenítésével mutatták be a magyar demokrácia hanyatlását.

„Önök sürgetik az országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az Önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát. Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött,

és egy cseppet sem segíti az Ön folyamatos követelésének teljesítését.

Azt remélem, hogy ezt végre komolyan figyelembe veszik”

– figyelmeztetett a magyar külügyminiszter.

Mint ismert, Svédország tavaly májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO felé, azonban ez meghiúsult, mert Magyarország és Törökország ezt nem ratifikálta. Az Orbán-kormány számos alkalommal elhalasztotta a döntést, mondván, „társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a kérdést”, továbbá, mert az Európai Bizottság által elvárt jogszabály-módosítások „túl sok idejét emésztik fel a törvényhozásnak”. Egyébként Orbán Viktor maga tett arra „ígéretet” svéd kollégájának személyesen, hogy nem halogatják tovább a kérdést, és meg fogják engedni nekik, hogy csatlakozhassanak a NATO-hoz.

„Indulás a vilniusi NATO-csúcsra.

A legfontosabb témák természetesen az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása lesznek. Magyarország álláspontja egyértelmű: minél előbb béke kell Ukrajnában, mert csak így lehet emberéleteket menteni.

Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk:

a kormány támogatja a NATO-csatlakozást,

ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása”

– vélekedett korábban maga Szijjártó Péter a vilniusi NATO-csúcstalálkozó után, amelyről a tárcavezető hivatalos közösségi is beszámolt.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek