Riaszt az OMSZ: Zivatarokra, felhőszakadásra és erős széllökésekre kell készülni a következő órákban Magyarország teljes területén

Bármikor, bárhol lecsaphat a vihar.

Markáns ciklon örvénylik a balti államok és a Finn-öböl felett, így a térségből több helyről jelentettek jelentős, 30 millimétert meghaladó napi csapadékösszeget. Ennek a ciklonnak a hidegfrontja dél felé egészen a Kárpát-medencéig, Alpokig lenyúlik, a front mentén is többfelé csapadékos az idő – közölte az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki időjárás-jelentésében.

Ugyancsak alacsony nyomású rendszert figyelhetünk meg Skócia feletti középponttal, így a Brit-szigeteken is többfelé esik az eső. Európa többi részén döntően anticiklonális hatások érvényesülnek, így nagy területen napos, eseménytelen az idő.

A kontinens közepén megfigyelhető hidegfront mögött Nyugat-Európában már visszaesett a hőmérséklet, a front előterében Közép-Kelet-Európában és a Balkán-félszigeten még nyáriasan meleg az idő 31, 32 Celsius-fok körüli csúcsértékekkel. A Kárpát-medence időjárását csütörtökön az említett hidegfront alakítja, mögötte a pénteki nap során már szárazabb, de továbbra is a sokévi átlagnál kissé melegebb levegő érkezik fölénk.

Magyarországon csütörtökön a Dunántúlon változóan, keletebbre közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd késő délutántól csökkenni kezd a felhőzet. Összességében több helyen, de

főként az ország középső és keleti részein várható zápor, zivatar, illetve eső is.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti.

Éjjel nagyobb területen kiderül az ég, ugyanakkor főleg északkeleten, keleten maradhatnak felhős körzetek. Éjszaka egyre kevesebb helyen fordul elő zápor, zivatar, ugyanakkor a Tiszántúlon még hajnalban, kora reggel is lehet kisebb csapadék.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, de keleten időszakosan lehetnek erősebben felhős tájak is. A Tiszántúlon van esély helyenként záporra, zivatarra, másutt csak kevés helyen lehet futó zápor.

Csütörtökön az északnyugati, nyugati, éjjel és pénteken a keleti tájakon az északi, északkeleti szelet kísérik élénk,

olykor erős széllökések, emellett zivatarok körül is számítani kell erős, viharos széllökésekre.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 18 fok között alakul, a szeles keleti tájakon lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 22 és 28 fok között valószínű.

(MTI)

Valódi Hírek