Lehullt a lepel Orbánék parancsairól: Kitálaltak, mi folyik a miniszterelnök kedvenc intézményében

Nocsak!

Orbán Viktor kedvenc egyeteme a propagandáról szól. Tudom, ott voltam – fogalmazott Bence Szechenyi a theguardian.com-ra írt véleménycikkében a Mathias Corvinus Collegium működéséről.

Az MCC-ösztöndíjban is részesült Szechenyi közölte: aggódik az intézmény bővítése miatt, mert annak nézetei szorosan illeszkednek Orbánéhoz, és finanszírozzák azokat az akadémikusokat, akik a miniszterelnök álláspontjait terjesztik.

Mint írta, az MCC lehetőséget kínált neki, hogy újságírói karrierbe kezdjen, emellett pedig sok fiatalt csábít a kínálatuk. Cserébe azonban

az intézmény elvárja a jobboldali politikához való igazodást

– fogalmazott.

Elárulta: az MCC nemzetközi kapcsolatain keresztül felajánlotta, hogy segíti a művei kiadását, azonban legtöbbször olyan témákról kellett írnia, amelyek alátámasztják Orbán politikai pozícióit.

Hozzátette: vannak MCC-ösztöndíjasok például Franciaországból, Németországból is, akik Orbán álláspontját propagálják a hallgatóság előtt hazájukban. Szechenyi véleménye szerint egy iskolának ösztönöznie kell a tanulókat, hogy kifejezzék eltérő nézőpontjukat, de

az MCC-nél nem ez történt.

Leszögezte: nem azért vállalta az ösztöndíjat, hogy államilag támogatott hízelgésbe kezdjen, így folytatta az írást az őt érdeklő témákról, például a korrupcióról és a kelet-európai etnikai feszültségekről. Egy cikkötleténél az MCC egyik adminisztrátora figyelmeztette, „legyen óvatos”.

Ráadásul egy barátja az intézménynél elmondta neki, hogy figyelik a munkáját, így állandó félelemben élt, ami időnként legyengítette.

Szechenyi meglátása szerint Magyarország sokkal több, mint az MCC, Orbán és a szélsőjobboldali politika, azonban

az intézmény növekedése által egyre több ember fog ehhez az ideológiához kötődni

– ráadásul az anyagi motiváció sem mellékes.

Valódi Hírek