Súlyos dolgok derültek ki: Az első helyre került Magyarország, de erre nem lesznek büszkék Orbánék

Lesújtó adatok érkeztek.

Az Eurostat (az Európai Unió statisztikai hivatala) adatai szerint az elmúlt évtized alatt csaknem 14 százalékot csökkent az EU-ban az öngyilkosságok száma. Ugyanakkor – hívták fel a figyelmet – az öngyilkossági rátát tekintve hazánk még így is a második helyen áll a kontinensen, ez pedig rendkívül aggasztó.

Magyarországon belül az öngyilkosságok számát tekintve a Dél-Alföldön a legsúlyosabb a helyzet, ahol 23,9 haláleset volt 100 ezer lakosra vetítve. A regionális adatok szerint pedig

a dél-alföldi régióban volt a legmagasabb az öngyilkosságok száma.

Az adatokból az is kiderült, hogy 2020-ban 47 252 szándékos önkárosítás miatti haláleset történt az unióban, ami abban az évben a bejelentett halálesetek 0,9 százalékát jelentette. Hozzátették, a korábbi évekhez hasonlóan az öngyilkossági arány magasabb volt a férfiak körében, mint a nőknél: az összes önkárosításból eredő haláleset 77,1 százaléka esett férfiakra.

Kitértek rá, hogy három éve még

  • Litvániában volt a legmagasabb az öngyilkosságok aránya (100 ezer lakosra vetítve 21,3 haláleset).
  • Ezt követi a sorban Magyarország (17,1),
  • Szlovénia (17)
  • és Észtország (16,3).

A adatokból az is kiderült, hogy a skála másik végén Ciprus van, ahol az öngyilkosságok standardizált halálozási aránya 3,5 halálozás 100 ezer lakosra vetítve. Ezt követi a sorban Málta és Görögország (mindkettő 4,0), valamint Szlovákia (6,9).

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek