FRISS: Új szakemberek csatlakoztak Dobrev Klára árnyékkormányához

Több előterjesztést is ismertettek pénteken.

Új miniszterekkel bővül az árnyékkormány – közölte Molnár Csaba a pénteki – összességében 12. – árnyékkormányinfón.

A sajtótájékoztatót megelőző ülésen a Dobrev Klára vezette árnyékkormány több fontos kérdést is megvitatott. Molnár Csaba kifejtette: a környezetvédelmi ügyek és az innovációs ügyek korábban ugyanazon árnyékminiszteri portfólióba tartoztak, ám ez a pénteki naptól változik.

Mint mondta: a jövőben Oláh Lajos az árnyékkormány innovációért és mesterséges intelligenciáért felelős árnyékminisztere lesz. Emellett Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszterként tevékenykedik majd tovább.

Utóbbi neve már összeforrt a környezetvédelemmel, pontosan tudja, mire van szüksége Magyarországnak ezen a területen – jegyezte meg az árnyék-kancelláriaminiszter.

Molnár Csaba hozzátette, hogy egy harmadik, sokkal szomorúbb döntést is meg kellett hoznia az árnyék-miniszterelnöknek. Kordás László tragikus távozása után Dobrev Klára úgy döntött, péntektől Varga Ferenc országgyűlési képviselő tölti be a bér- és munkaügyi árnyékminiszteri posztot.

Feladatai között szerepel majd például az Orbán-kormány általi vendégmunkás-betelepítéssel kapcsolatos problémák megválaszolása.

Az árnyékkormány továbbá Orbán Viktorék megszorításait is megvitatta. Molnár Csaba felidézte a kormány intézkedéseit: orbáni infláció, egymást követő áremelések, adóemelések, különadók, a rezsicsökkentés és a családtámogatások egy részének eltörlése. Hangsúlyozta: ez a politika súlyos recesszióhoz vezetett, csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a költségvetés lassan finanszírozhatatlanná válik.

Emellett a friss KSH-adatok a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlták: folytatódik a drágulás, a fogyasztói árak 16,4, az élelmiszerárak 20, a rezsiköltségek pedig 35 százalékkal nőttek az előző hónapban.

Magyarország továbbra is toronymagasan vezet az árdrágulás tekintetében

– fogalmazott a politikus, majd hozzátette: minden arra mutat, hogy csak egy szociáldemokrata fordulat lehet kiút a helyzetből.

Kálmán Olga kiemelte: az árnyékkormány egy kormányzóképes alternatívát kíván bemutatni. Két előterjesztést emelt ki a pénteki ülésről:

Az egyik a Magyarországra Európán kívülről érkező vendégmunkások és a magyar dolgozói kivándorlás helyzetét firtatta. Molnár Csaba ezzel kapcsolatban kifejtette: rendszeresen hallhatunk arról, hogy Orbánék külföldi vendégmunkások tömegeit hozzák az országba – akik többek között akkumulátorgyárakban tevékenykednek.

A kormány úgy döntött, hogy a magyar gazdasági teljesítményt itthoni dolgozók helyett inkább zömében távol-keleti vendégmunkásokra alapozza. Orbán Viktort nem zavarja, hogy a magyarok nem tudnak megélni a fizetésükből, nem emelnek béreket. Európában is sereghajtók vagyunk, csak a bolgárok vannak mögöttünk – összegezte a helyzetet a politikus.

Ráadásul a vendégmunkások is kiszolgáltatottak, sokan tarthatatlan körülmények között dolgoznak, így ennek a jelenségnek szinte minden résztvevője vesztes, kivéve a munkaközvetítőket – akik tipikusan kormányközeliek –, valamint az akkumulátorgyárak tulajdonosai – szögezte le Molnár Csaba.

Az árnyékkormány szerint a magyar gazdaságot a magyar munkaerőre kell alapozni, az alacsony bérekre pedig a béremelés jelenti a megoldást – fogalmazott az árnyék-kancelláriaminiszter, majd hozzáfűzte: szerintük elhibázott az a gazdaságpolitika, amely alacsony hozzáadott értékű, képzetlen munkaerőt igénylő, környezetszennyező beruházásokra alapozza a magyar gazdaságot.

Ehelyett európai bérekre van szükség, hogy a magyar munkavállalónak megérje Magyarországon maradni. Továbbá az árnyékkormány szerint állami és uniós támogatást csak olyan beruházásnak szabad adni, amely legalább 90 százalékban magyar illetve EU-s munkavállalók számára teremt munkahelyeket és megfelelő bérszintet garantál.

Valamint biztosítani kell, hogy aktív foglalkoztatás-politikai eszközökkel minél több magyar munkavállaló tudjon munkát vállalni az elsődleges munkaerőpiacon: többek között képzéssel, tanácsadással, lakhatási támogatással – mondta Molnár Csaba. Hozzátette: a szakszervezetekkel és a kkv-kat képviselő szervezetekkel együtt kell megalkotni a külföldi munkavállalókra vonatkozó új szabályokat.

Továbbá az árnyékkormány szerint szigorú munkavédelmi szabályokat kell alkalmazni a dolgozók védelme érdekében: megfelelő életkörülményekre, egészségügyi ellátásra van szükség.

A vendégmunkások elhelyezéséről egy adott településen a helyieket is értesíteni kell, emellett azok előzetes beleegyezése szükséges az álláspontjuk szerint. Továbbá úgy látják, ki kell vizsgálni, milyen visszaélések történtek a munkaközvetítő cégek kiválasztásánál. Az árnyékkormány kéri a Demokratikus Koalíciót, hogy az erre vonatkozó törvény- illetve határozati javaslatot a Parlamentnek nyújtsa be.

Kálmán Olga megosztotta: a napelemesek éves szaldójának eltörlését is megvitatták. Molnár Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: az Orbán-kormány évek óta nehezíti a megújuló energiák terjedését.

2016-ban gyakorlatilag betiltották az új szélerőművek telepítését, a naperőművekre 2015-ben termékdíjat szabtak ki, megnehezítették az engedélyezést, betiltották a kis teljesítményű, erkélyre kihelyezhető napelemek alkalmazását – emlékeztetett Molnár.

Az Orbán-kormány döntése szerint az éves szaldóelszámolás előnyeit immár nem élvezhetnék a napelemesek, azaz például a nyáron „gyűjtött” napenergiát az év második felében nem használhatnák fel az érintettek. Így akár százszorosára is nőhet a családok rezsiköltsége – hangsúlyozta a politikus.

Molnárék elfogadhatatlannak tartják azt, ahogyan Orbánék a napelemek engedélyeztetési és működési feltételeit az elmúlt egy évben szabályozták. Emellett megállapították:

az érintett családokat átverték, a beígért támogatás helyett szörnyű megszorítást zúdítanak a nyakukba.

Orbánék szerint erre a megszorításra az EU-val szemben fennálló jogharmonizáció miatt van szükség, ám ez a valóságnak nem felel meg. Molnár Csaba hangsúlyozta: a közösség azt várja el, hogy az így megtermelt és vételezett energia igazságosan, átláthatóan, diszkriminációtól mentesen és a valódi költségeket figyelembe véve legyen megállapítva.

Az árnyékkormány követeli, hogy az Orbán-kormány a napelemes rendszerek tekintetében új adókat és indokolatlan költségeket ne vezessen be, csökkentse a valós szintre a rendszerhasználati díjakat.

Emellett szerintük a napelemek termékdíját el kell törölni, azokra 0 százalékos áfát kell alkalmazni, fel kell gyorsítani a telepítések engedélyeztetését, valamint átfogó lakásfelújítási programba kell kezdeni.

Továbbá engedélyezni kell a kis teljesítményű, erkélyekre telepíthető napelemeket, valamint nagyobb teret kell adni az energia-közösségek kialakításának. Az árnyékkormány azt javasolja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank biztosítson lakásfelújítási és megújuló energia telepítésére vonatkozó támogatást vagy 0%-os kamatozású hitelt az energiaközösségeknek.

Kálmán Olga megosztotta: a vasúti szárnyvonalak bezárásáról, Magyarország REpowerEU tervének az értékeléséről, a főbb gazdasági folyamatokról, a közteherviselésben leginkább érintett társadalmi rétegekről, az Európai Unió politikai menetrendjéről, a soros elnökségről, az orosz-ukrán háború állásáról és a NATO-bővítés fejleményeiről hallgattak meg tájékoztatókat Dobrevék az ülésen.

A Nyugati Fény kérdéseire válaszolva Molnár Csaba elmondta:

a gazdaságban a totális összeomlás jelei mutatkoznak.

A döbbenetes inflációs adatokkal kapcsolatban a politikus megjegyezte, egymást követő negyedik negyedévben csökken a hazai gazdaság teljesítménye.

Úgy fogalmazott: a bérek és nyugdíjak folyamatosan veszítenek az értékükből, a kormány pedig egy számjegyű inflációra vár, miközben képtelenek megállítani a drágulást. Az elmúlt 2 évben az élelmiszerek ára többségében megduplázódott, a fizetésekről azonban ez nem mondható el – mondta az árnyék-kancelláriaminiszter.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek