Ebből mi lesz? Putyinék teljesen kiborulnak, ha megtudják, mit lépett a Fidesz a parlamentben

Hajjaj!

Megszűnt a magyar-orosz baráti csoport az Országgyűlésben a szomszédban zajló háború kitörése után. Azt ugyanis nem alakította újra a Fidesz a tavaly kezdődött parlamenti ciklus kezdetén. Még érdekesebb, hogy mi lett helyette: magyar ukrán-baráti csoport, amelyet éppen egy Ukrajnából kitiltott fideszes politikus vezet.

Nem haverkodunk egy olyan ország képviselőivel, mely lerohan egy másik országot, ezért nem alakítunk velük baráti tagozatot sem

– magyarázta egy érintett fideszes képviselő, aki a kormány álláspontjával szemben kevésbé bizonyul megértőnek Vlagyimir Putyinékkal kapcsolatban.

A parlamenti csoport megszüntetését Balla Mihály, az Interparlamentáris Unió fideszes elnöke kezdeményezte, és Kövér László jóváhagyta azt. A 24.hu indokokat firtató kérdésére a Fidesz-frakció válaszolt:

Ukrajna és Oroszország között háború dúl. A magyar Országgyűlés nyolcpontos határozatban fejezte ki elkötelezettségét a béke mellett, elítélte Oroszország katonai agresszióját, és elismerte Ukrajna jogát az önvédelemhez. A kialakult helyzet miatt nem alakult meg a magyar-orosz baráti csoport”

– jelentették ki meglepő határozottsággal.

A parlamenti baráti csoportoknak egyébként bárki tagja lehet – akár többnek is – tagja lehet párttól függetlenül. Egyébként több szempontból is megéri a tagságot választani, ez ugyanis hasonlatos a középiskolai és egyetemi cserediákprogramokhoz. Így a képviselők a tanulmányi utakon vehetnek részt a partnerországokban, és komoly kapcsolatokat alakíthatnak ki az idegen országok parlamenti képviselőivel. A jó kapcsolatok akár gazdasági befektetésként is szárba szökkenhetnek: jó lobbierővel akár magyarországi beruházásokat is kiharcolhatnak az érintett képviselők.

A magyar-ukrán csoport élére végül Tilki Attila szabolcsi politikus került, aki az Ukrajnával határos vásárosnaményi körzetet képviseli az Országgyűlésben. Elnökké választása „csupán” azért érdekes, mert

2020 decemberében az ukrán kormányzat kitiltotta őt az országból

azzal az indokkal, hogy beleavatkozik a belügyeikbe, illetve az állam biztonságát veszélyezteti.

A DK-s Vadai Ágnes ugyan alelnöke a testületnek, elmondta: az mind ez idáig egyszer sem ülésézett,

így meghívót sem kapott még. Ugyanígy nyilatkozott a testület másik ellenzéki tagja, a szocialista Harangozó Tamás is, aki nem érti, miért akadályozza az elnök az ülés létrejöttét.

Tilki Attila helyett a Fidesz-frakció válaszolt a kérdésre, miért nem hívják össze a testületet. Válaszukban az orosz-ukrán háborúval indokolták ezt…

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek