Ebből gigabalhé lesz: Orbánék olyan vezetőt hívtak meg augusztus 20-án, akit nem kellett volna

Ez most komoly?

Több ellenzéki képviselő is furcsállta, hogy mit keresett Rusztam Minnyihanov tatár elnök augusztus 20-án a Karmelita kolostorban. Az orosz tagköztársaság vezetője ugyanis Orbán Viktor egyik vendégeként nézte meg a tűzijátékot.

Vadai Ágnes DK-s és Ungár Péter LMP-s képviselő is tett fel kérdést az ügyben a külügynek. A tárca részéről Magyar Levente miniszterhelyettes válaszolt – szokatlan módon egy kétcímzettes válaszban.

Ebben azt írta, hogy

Magyarország és a Tatár Köztársaság között hagyományosan jó együttműködés van.

Igaz ez a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra területére egyaránt. A Tatár Köztársaság elnöke ezen területeken folytatott – kölcsönösen előnyös – együttműködésünk fejlesztéséről tárgyalt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel.”

Vadai a kérdésében emlékeztetett arra, hogy a tatár elnök segédkezett Putyinnak az ukrán gyermekek deportálásában, ami miatt nemzetközi körözést adtak ki az orosz elnökre. Minnyihanov emiatt felkerült idén januárjában az USA szankciós listájára is, az Európai Unió pedig csak azért nem tudta ezt megtenni, mert a magyar kormány megvétózta.

A DK-s képviselő ezért azt kérdezte:

Miért fogadta az ukrán gyerekek erőszakos és háborús bűncselekménynek minősülő deportálásával meggyanúsított tatárföldi elnököt?

Ungár pedig három konkrét kérdést tett fel a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak:

  • A magyar diplomácia vezetőjeként van-e tudomása arról, hogy a katari, török és tatár vezetők Budapesten külön megbeszélést folytattak?
  • Van-e információja a magyar külügynek arról, hogy valóban az Ukrajna kizárásával járó gabonaexport volt-e az ominózus megbeszélés témája?
  • Egy ilyen megállapodás esetén lesz-e a folyamatokban szerepe a magyar kormánynak? Ha igen, akkor a megbeszélésen pontosan milyen szerepet szántak a felek Magyarországnak?

Ezek közül egyikre sem válaszolt Magyar Levente.

Valódi Hírek