Elindult a visszaszámlálás: Szijjártó Péter bejelentéséből megint komoly botrány lesz (+videó)

Erről Szijjártó Péter nyilatkozott.

A saját magunk által használt elektromos áram mindegy 70%-át elő fogjuk tudni állítani

– hangzott el Szijjártó Péter hétfői bejelentkezésében a közösségi oldalán, ahol a Paks II beruházás újabb mérföldkövéről számolt be.

Ahogy arról mi is többször írtunk, nem igazán halad jól az új paksi atomerőmű építése. Már a tavaly február 24-ei orosz agresszió előtt is nagy késésben volt a projekt, azóta pedig még nehezebb Putyinékkal üzletelni.

2014 januárjában – amikor Orbán Viktor megkötötte a Paks II-ről szóló megállapodást Vlagyimir Putyinnal – még 2025-2026 közötti üzemkezdéssel számoltak. Ehhez képest a bejelentésben Szijjártó már arról biztosított mindenkit, hogy „a 2030-as befejezése a munkálatoknak továbbra is egy reális célkitűzés”.

Ennek a videónak egyébként az adta az apropóját, hogy Pakson megkezdték a hatos számú blokk alatti munkálatokat. Valamint arról is beszélt a külgazdasági és külügyminiszter, hogy Oroszországban már gyártják a reaktortartályokat.

Az ellenzék részéről több párt is rendszeresen nyilatkozik arról, hogy Paks II miért felesleges, veszélyes és nem kívánatos beruházás. Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint „aktív törészóna található a tervezett blokkok helyszínén, és ez felveti a földrengésbiztonság kérdését”.

A DK-s Rónai Sándor pedig arról beszélt, hogy milyen súlyos adósságokba löki az országot a kormány paksi beruházása. „Az Orbán-kormány dölyfből, valamint azért, mert nem tudott időben megállapodni az EU-s támogatásokról az Európai Bizottsággal, nemet mondott 4100 milliárd forintos, 0,4 százalékos kamatozású hitelre.

Ehhez képest (…) a Paks II hitel fillérre ugyanennyi; 4100 milliárd forintos összeg, azonban 4,5%-os kamatozású kölcsönt jelent, ami

több mint 11-szerese az EU-s hitelnek.

Borzasztóan rossz üzletet kötött Orbán Viktor”.

Szijjártó Péter friss videóját itt tudjátok végignézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek