Újabb méretes fordulat? A Fidesz rendkívüli közleményt adott ki az EU-s pénzekről

Tudja ezt valaki követni?

Itt az ideje, hogy a brüsszeli bürokrácia is belássa: az uniós kifizetéseknek nincs semmilyen jogszerű akadálya

– jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.

A képviselőcsoport emlékeztetett: az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége május közepén járt Magyarországon, a látogatásról készült jelentést a szakbizottság hétfői ülésén mutatták be.

A Fidesz a csalásokat vizsgáló bizottsággal kapcsolatban sajátosan és meglehetősen nyakatekerten fogalmazott: szerintük annak célja a kormány „politikai nyomásgyakorlási okokból történő brüsszeli blokkolásának megszüntetése érdekében tett előrelépéseit„. Mindez azt jelenti, hogy a küldöttség azt vizsgálta, történt-e előrelépés Magyarországon a jogállamiság helyreállításában, miután az EU feltételeket szabott Orbánéknak az uniós források megérkezéséhez. Az Európai Bizottság ugyanis nem hajlandó tovább tolerálni a közbeszerzési lopásokat.

Közölték: a „küldöttségben többségben lévő baloldali képviselőktől megszokott politikai vádaskodásokat is tartalmazó jelentés szövege egyértelműen elismeri a magyarországi korrupcióellenes- és igazságszolgáltatási reformok pozitív eredményeit„. A jelentés az előírt feltételek teljesítéséről számol be – írták.

A képviselőcsoport hangsúlyozta: a budapesti látogatásról készült munkadokumentum

komoly előrelépést jelenthet az uniós forrásokhoz való hozzáférésünket illetően„,

annak ellenére, hogy a küldöttségben – mint írták – csak baloldali EP-képviselők vettek részt, és a szakbizottság „alapvetően elfogult álláspontot képviselt eddig” ezekben a kérdésekben. „Megjelenik ez a mostani jelentés szövegében is a jól ismert baloldali politikai vádaskodások (?) mantraszerű ismétlésével” – méltatlankodtak.

A jelentés lényeges megállapításai alapján világossá válik: már nincsen olyan kérdés, amely gátolná az uniós források felszabadítását.

Itt az ideje, hogy a brüsszeli bürokrácia is belássa, hogy az uniós kifizetéseknek nincs semmilyen jogszerű akadálya

– állította közleményében a Fidesz EP-képviselőcsoportja.

Deutsch Tamás májusban az EP-bizottság magyarországi látogatása után fakadt ki, és nyomásgyakorlásnak minősítette, hogy az EP az uniós források elköltésének jogszerűségét vizsgálta. Akkor Deutsch arról értekezett, hogy az EU „bele akarja préselni” (sic!) Magyarországot az orosz-ukrán háborúba.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek