Nagy bajban van Magyarország: Súlyos veszélyekre figyelmeztetett a neves szakember

Szerinte csapdába kerültek Orbánék.

Jelenleg nem látszik, hogy mi húzhatná ki Magyarországot a gödörből, ugyanis a vágtató infláció, valamint a magas kamatkörnyezet miatt a fogyasztás és a beruházások mértéke is jelentősen visszaesett, noha éppen ezek pörgethetnék fel a gazdaságot – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumnak adott interjújában Dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus.

A szakember hangsúlyozta:

a kormányzat egyfajta csapdahelyzetbe került,

ugyanis amint megpróbál orvosolni egy problémát, az azonnal átterjed egy másik területre. A közgazdász szerint az eddigi – több szempontból sikeres – politika mára megrekedt, és számos területen egészen más irányban kéne elindulnunk ahhoz, hogy Magyarország egy sikeres és gazdasági értelemben a lehető leginkább független ország lehessen.

A szakember arra a felvetésre, hogy július első felében még úgy nyilatkozott, vannak kétségei a kormányzat azon célkitűzésével kapcsolatban, hogy év végére egy számjegyű lesz az infláció Magyarországon. Pogátsa Zoltán elmondta: ezt a kérdést azóta is ugyanígy látja.

„Hogyha semmi sem történt volna, akkor teljesen reális cél lett volna. Szimpla matematika: ha tavaly év közepén ugrott meg az infláció, akkor a sima bázishatás miatt

idén le kellett volna jönnie a második félévben”

– mutatott rá.

„(…) Új adóterhek is vannak, amiket érvényesíteni fognak az árakban. Óriási kérdés a második félévben a nyugdíjak rendezése is. Továbbra is óriási a hiány a költségvetésben, ezért várható, hogy a második félévben is lesznek további korrekciók. Ha ezek például adóemelések formájában öltenek testet, akkor

azt egy az egyben áthárítják a cégek a lakosságra.

Nem csak a szupermarketekre kell gondolni, hanem egészen más területeken is, például a biztosításoknál láttunk ilyet, de egy csomó más helyen is”

– mondta a szakember, hozzátéve, konkrétan nem merné megjósolni, hogy lemegy-e az infláció 10 százalék alá vagy sem.

Kifejtette: amikor a kormány „stabilizál”, az csak tovább emeli az inflációt, ezért az emberek nem fogyasztanak, ez pedig recessziót okoz. Mint mondta, ekkor a kormányzatnak kellene valamit kezdenie a recesszióval, ezért az állam elkezd hitelezni, míg a magas kamatok miatt a magánszektorban leáll a hitelezés. Hozzátette: az állam hitelezése viszont tovább emeli a hiányt a költségvetésben.

„Folyamatosan pakoljuk a sittet az egyik gödörből a másikba, és azért nehéz megjósolni, hogy jövőre mi lesz, mert négy negyedév óta recesszióban vagyunk, és nem látom, hogy a fogyasztás emelkedne. Az embereknek elfogytak a megtakarításaik, így

a hazai fogyasztás emelkedése szerintem nem fogja kihúzni Magyarországot a recesszióból”

– hangsúlyozta.

Pogátsa Zoltán arra is felhívta a figyelmet, most is az a problémánk, hogy 8 milliárdan vagyunk, míg a Föld eltartóképessége nagyjából 4 milliárd. A család kétszer akkora, mint kéne, és még tovább növeljük a gyerekek számát. Az ENSZ úgy saccolja, hogy idővel 10,5 milliárdan is leszünk – jelezte.

„Magyarul, nem tudjuk tovább növelni a tortát, de továbbra is egyre több a gyerek, így még kevesebb fog jutni egy-egy ember számára.

Azonnal le kéne állni azzal, hogy azt sugallják, hogy több gyerekre van szükség.

Éppen ellenkezőleg, az emberiségnek csökkenni kellene. Radikálisan újra kell gondolni a torta brutálisan egyenlőtlen elosztását, és akkor lehetne emberhez méltó szeletet adni mindenkinek. Nyilván nem élhet mindenki úgy, mint Elon Musk, de egy emberhez méltó, tisztességes életet, ami a nemzetközi boldogságindexek szerint nyugodt, biztonságos megélhetést jelent, azt lehetne biztosítani mindenki számára”

– fejtette ki a közgazdász.

Magyarország kiszolgáltatottságával kapcsolatban elmondta: ő nem ért egyet azzal, hogy mi feltétlenül ki kell legyünk szolgáltatva. Elmondta:

azért vagyunk kiszolgáltatva, mert magunkat kiszolgáltatjuk.

Orosz gázzal próbáltuk megoldani az energetikánkat szinte teljes egészében, így ráutalódtunk egy külső szereplőre. Ha Magyarország elkezdte volna a zöld átmenetet 20-30 évvel ezelőtt, amikor ideje lett volna rá, akkor most nem kerültünk volna ilyen helyzetbe – tette hozzá.

A Pogátsa Zoltánnal készült teljes interjú >>ITT<< olvasható.

Valódi Hírek