Mi történik? Orbán Viktor „törvényeivel” díszítettek fel egy fővárosi gimnáziumot (+fotók)

Németh Szilárd hálát adott.

Átadták a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) felújított és kibővített épületét csütörtökön – közölte az MTI.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszédében elmondta, egy ellenzéki képviselő kifogásolta, miért épül az iskolában kápolna. Az államtitkár ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy „fel kell vállalnunk saját értékeinket, akár azt is, hogy állami iskolában teret adnak a hitoktatásnak is”.

„Fel kell vállalni, hogy az oktatási rendszerünk nemzeti alapon áll”

– szögezte le Maruzsa, hozzátéve, ezzel próbálják ellensúlyozni a világhálóról nap mint nap a gyermekekre „ömlő globalista környezetet”.

Úgy vélte: soha még ilyen, a helyi, nemzeti identitást érintő kihívás nem érte még a világ nemzeteit, mint akár csak az elmúlt egy évtizedben.

„Ha erre nem válaszolunk, nem tesszük a dolgunkat, elveszünk és asszimilálódunk és egyszer majd a szarmatákkal együtt a Kárpát-medencében egykor élt népek között sorolhatnak fel minket a történelemkönyvben”

– fogalmazott, kiemelve: mi „itt szeretnénk lenni ezer év múlva magyarként és keresztényként”.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára arról beszélt, az alapításakor is korszakalkotó intézmény 22,5 milliárd forintból kívül-belül megújulhatott, „annak ellenére, hogy

a világ nyugati országai jelentős gazdasági nehézségekkel küzdenek”.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák méltatta azt a széleskörű összefogást, ami lehetővé tette a felújítást és bővítést, és kiemelte: a JÁG rekonstrukciója Magyarország legnagyobb, teljes egészében államilag finanszírozott közoktatási-köznevelési beruházásaként valósult meg.

„Ezt a bizalmat,

a magyarok adóforintjaiból juttatott bőkezű támogatást

kötelességünk megszolgálni sikeres tanulással és eredményes oktató-nevelő munkával”

– fogalmazott a rezsibiztos.

Hozzátette: a Jedlik Ányos Gimnázium Csepel és Budapest egyik szellemi központja, oktatási-nevelési centruma, szellemiségét meghatározza az alapítók, a csepeli munkásszülők, a Szent Benedek-rend és a mindenkori tanárok öröksége.

Felidézte: 2016-ban határozták el a JÁG felújítását, majd a kormány döntött a finanszírozásról, elkészültek a különböző tervek és megindult a kivitelezés. Hozzátette: 2019 és 2021 között „komoly bizonytalanságot és másfél éves időhátrányt jelentett, hogy a csepeli önkormányzat vezetése nem tudott felnőni a feladathoz, elbukták az ölükbe hullott lehetőséget”, és ezt csak úgy tudták orvosolni, hogy állam visszavette az eredetileg a polgármester felelősségére bízott felújítási feladatot.

Németh Szilárd szerint

„egy ilyen szellemi és fizikai nagyságrendű munkához nem hangzatos szócséplére, hanem vasakaratra, valós tudásra és cselekvő közösségszervező erőre van szükség”.

Kiemelte: az ország legmodernebb, legjobban felszerelt iskolájában 760 diák tanulhat és 70 tanár dolgozhat 24 osztályban és 15 ezer négyzetméteren a legmodernebb körülmények között.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy

voltak a beruházásnak „ellendrukkerei”.

„De ezen a szép ünnepen meg is bocsájtunk nekik és békejobbot nyújtunk feléjük és arra kérjük őket, szurkoljunk, imádkozzunk és tegyünk közösen a Jedlik és Csepel sikeréért”

– bocsátott meg Németh, majd hozzátette: a felújításon közel hatszázan dolgoztak, és külön megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint több miniszternek, államtitkárnak a munkáját.

A rendezvényen Németh Szilárd átvehette Bese Benőtől a Jedlik-érmet is, amivel az iskola Németh Szilárdnak a felújítás érdekében végzett „kiemelkedő tevékenységét” ismerte el.

Dömötör Csaba államtitkár Facebook-bejegyzéséből az is kiderült, hogy

az épületben egy Orbán Viktor idézetet is elhelyeztek a falon.

  • „Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!
  • Minden magyar gyermek újabb őrhely!
  • Az igazság erő nélkül keveset ér!
  • Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni!
  • Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük!
  • Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!
  • Egyetlen magyar sincs egyedül!”

– olvashatók az iskola falán Orbán három évvel ezelőtti, augusztus 20-i beszédéből kölcsönzött „bölcsességek”, amelyeket azóta „Magyarország hét törvényeként” emlegetnek egyesek.

(Dömötör Csaba/Facebook / MTI nyomán)

Valódi Hírek