Dávid Ferenc: Hol a gödör alja?

Vélemény.

Visszatekintés: a beruházások volumene 2023 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8%-kal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,0%-kal nőtt. A beruházások volumenét jellemzően a vállalkozások csökkenő aktivitása alakította. A visszaesést a jelentős súlyú feldolgozóipar, az ingatlanberuházások, valamint a mezőgazdaság fejlesztéseinek bővülése mérsékelte a leginkább.

Ezt közölte velünk 2023. május 30-án a Központi Statisztikai Hivatal, ami azt a csalfa reményt ébresztette bennem, hogy a tavalyi év szintén negatív előjelű utolsó negyedévéhez képest az idei I. negyedévben végre pozitív elmozdulás történhet, hiszen a 2023. I. negyedév/2022. IV. negyedév 1 %-os növekedést mutatott.

„Hurrá optimizmusom” gyorsan megsemmisült, mikor ránéztem a 2023. augusztus 31-én közzétett KSH beruházási adatokra. Nézzék figyelmesen az alábbi számokat, és rögtön megértik, hogy miért illant el gyorsan átmeneti derűlátásom.

A beruházások volumene 2023 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 13,5%-kal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 4,1%-kal mérséklődött. (Szezonalitásról akkor beszélünk, ha az idősorok a különböző évek azonos időszakaiban, azonos irányban és közel azonos mértékben változnak, vagyis az idősorban periodikus ismétlődés figyelhető meg. Naptárhatás alatt pedig olyan, nem éves periodicitású, mégis szabályszerűen ismétlődő hatásokat értünk, melyek a naptár ismeretével jól jellemezhetőek, becsülhetők.)

A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. (Nem fogom kímélni az olvasót, a KSH drámai adatait – rövidített szöveggel, és a teljesség igénye nélkül – „idecibálom”):

  • A fejlesztések volumene a beruházási teljesítmény 54%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 10%-kal csökkent, a beruházások 12%-át realizáló költségvetési szerveknél 18%-kal esett vissza, részben az uniós forrásból finanszírozott projektek kisebb volumenű tárgyidőszaki megvalósítása miatt.
  • A szállítás, raktározás beruházási volumene a 2023 I. negyedévi növekedéssel ellentétben jelentősen csökkent (-29%), elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése következtében.
  • A mezőgazdaság beruházási teljesítménye 14%-kal esett vissza, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók egyaránt csökkentették az építési és az importgép és -járművel kapcsolatos fejlesztési ráfordításaikat.

A hibás gazdaságpolitika következtében 2023. az egyhelyben topogás és a magas infláció éve. A lakossági fogyasztás volumenének csökkenésével párhuzamosan a beruházási kereslet is szűkült. A fent közölt adatok alapján kijelenthető, hogy a nemzetgazdaság motorjának tekintett beruházási tevékenység számos meghatározó területen (ingatlanügyletek, szállítás-raktározás, mezőgazdaság, energiaipar) jelentős visszaesést mutat.

A gazdasági trendforduló tehát még várat magára, bármit is mond a gazdaságfejlesztési miniszter és a kormányfő. Egyetlen kérdésem: van még lejjebb?

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek