Óriási botrány: Saját magát buktatta le a Fidesz-képviselő – lehullt a lepel Orbán emberének mutyijáról

Ez kemény!

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő több mint 100 hektár földet vásárolt összesen mintegy 205 millió forintért a nyár folyamán Baranyában – tudta meg az RTL Híradó.

A kormánypárti képviselő helyett a Fidesz-frakció reagált az ügyben. Közölték, Bánki banki hitelből vette a földeket. Viszont Bánki vagyonnyilatkozata szerint több mint félmilliárdos banki tartozása van, így pedig felmerül a kérdés, hogyan kaphatott ekkora összegű hitelt a földek vásárlásra – mutatott rá a megyei közgyűlés jobbikos képviselője.

Bánki Eriknek óriási földjei vannak Baranya megyében, egészen pontosan 303 hektár (ez több mint 3 millió négyzetméternyi földet jelent). Bánki vagyonnyilatkozata szerint azonban csupán őstermelői és parlamenti munkájából származik jövedelme. Azt, hogy ez pontosan mennyi, azt nem lehet tudni, de ha szabályosan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, legfeljebb évi bruttó 78 millió forint bevétele lehet.

Mindenesetre az biztos, hogy ebből nem telt volna a közelmúltban vásárolt Mohács környéki földekre. A hímesházi önkormányzatnál kifüggesztett adásvételi szerződések alapján Bánki összesen 106 hektárnyi földet vett júliusban 205 millió forintért. De 20 éves fia is pont azon a környéken lelt eladó földekre, ő 64 hektárt vásárolt 122 millió forintért.

A jobbik megyei képviselője elmondta,

Bánki Erik vagyonnyilatkozata alapján nehezen jön ki a matek.

„Nem igazán látszik, hogy erre miből volt pénze. Mindezt úgy egyébként, hogy több mint félmilliárd forintos tartozást is beírt a vagyonnyilatkozatába. Úgyhogy szerintem kijelenthető, hogy a hitelképességével is gondok vannak”

– jelezte Schwarcz-Kiefer Patrik.

Bánkinak ugyanis

534 millió forintos banki hitele van, és további 40 millióval tartozik magánszemélyeknek.

A csatorna kereste a fideszes képviselőt, hogy megtudják, miből telt neki a földvásárlásra. A Fidesz-frakció – Bánki helyett – annyit válaszolt, hogy

a képviselő pénzintézeti hitelből finanszírozta a vásárlást.

„Ha kiszámoljuk, hogy a szerződésben foglalt 70 ezer forintos hektáronkénti bérleti díjat kapja meg képviselő úr, akkor majdnem 30 év alatt térülne meg ez a beruházás. Úgyhogy valószínűleg más utakat kell találni ahhoz, hogy ez egy jó vásárlás legyen”

– mondta Schwarcz-Kiefer Patrik.

Valódi Hírek