Kitört a balhé: Az egyház bekebelezne egy neves intézményt – beindult a tiltakozás Kiskunhalason

Nemet mondanak a vagyonátruházásra.

Az Országgyűlés fideszes többsége még decemberben fogadta el a törvényt, amely szerint az önkormányzati intézményekben oktatási tevékenységet folytató egyház kezdeményezésére a településeknek át kell adniuk a közintézményeiket az előbbiek részére

– fejtette ki Várnai Iván csütörtöki felszólalásában a kiskunhalasi testületi ülésen.

A Demokratikus Koalíció kiskunhalasi önkormányzati képviselője kiemelte: a kormány anélkül döntött, hogy megkérdezte volna az embereket. Hozzátette: megdöbbenve fogadták, hogy

„a Kiskunhalasi Református Egyházközség Kiskunhalas egy patinás iskolájának, a Központi Iskolának az ingó és ingatlan vagyonának tulajdonjogára bejelentette az igényét.”

Hangsúlyozta: kéri az képviselőtársait, hogy ne szavazzák meg a vagyonátadásra vonatkozó határozatot, mivel az intézkedés nem szolgálja a város érdekeit.

A Demokratikus Koalíció Bács-Kiskun 5-ös választókerületének bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Várnai Iván, a DK kiskunhalasi önkormányzati képviselőjének a felszólalása a mai testületi ülésen:

»Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Polgármester Úr!

Orbán és a Fidesz kormány által irányított Parlament még tavaly decemberben egy olyan törvényt fogadott el, amely az önkormányzati tulajdonban álló iskolában oktatási feladatot ellátó egyház igénybejelentésére kötelezővé teszi az oktatási intézmény ingó és ingatlan vagyonának ingyenesen az egyház tulajdonába adását.

Felháborítónak tartom, a Demokratikus Koalíció Bács-Kiskun 5-ös választókerületi szervezetével is egyetértésben azt a fideszes kormány politikát, hogy az önkormányzati elvek feladásával és megsértésével sorozatosan el akarják lehetetleníteni az önkormányzatokat.

Ennek a törekvésnek a sorozatába illik bele az önkormányzati tulajdonú iskola tulajdonjogának az iskolát működtető egyház részére történő kötelező átadása. A Kormány és a Parlament döntött anélkül, hogy kíváncsi lett volna az emberek véleményére.

Hideg zuhanyként ért bennünket, hogy városunkban a Kiskunhalasi Református Egyházközség Kiskunhalas egy patinás iskolájának, a Központi Iskolának az ingó és ingatlan vagyonának tulajdonjogára bejelentette az igényét. A vagyonátadásra vonatkozó döntés előtt a minimum, hogy társadalmi egyeztetésre lett volna szükség az önkormányzati tulajdon átadásáról, az önkormányzati tulajdonvesztésről.

Ilyen egyeztetés nem történt.

Az önkormányzat (a közigazgatási területünkön élő lakosság összessége) mikor hatalmazta fel a Képviselő-testületet az önkormányzati vagyon ingyenes osztogatására? A képviselő feladata többek között az önkormányzati vagyon vigyázása, őrzése.

Ebből adódóan kérem képviselőtársaimat, hogy

a vagyonátadásra vonatkozó határozati javaslatot ne szavazzák meg,

és nemcsak azért, mert a társadalmi érdekegyeztetés nem történt meg, hanem azért se, mert jelentős önkormányzati vagyonvesztéssel jár a döntés, amit senki nem nevezhet Kiskunhalas érdekének.

Nem szavazatunkkal is fejezzük ki tiltakozásunkat a Kormány és a Parlament önkormányzat ellenes intézkedései ellen. Én a határozati javaslat ellen fogok szavazni.«”


(Bács-Kiskun 5 – DK/Facebook)

Valódi Hírek