Csúnyán kidurrant az Orbán-kormány csodalufija, aggódhatnak a befektetők

Csökkenek a kamatok a lakossági állampapíroknál.

Miután kiderült, hogy csökken a Prémium Magyar Állampapírok kamata, egy újabb lesújtó hírt közölt az Államadósság Kezelő Központ a kisbefektetőkkel, ugyanis csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a postán kapható Kincstári Takarékjegyek kamata is.

Az Államadósság Kezelő Központ a jövő héttől egy százalékkal alacsonyabb kamattal forgalmazza az Egyéves Magyar Állampapírt és a Kincstári Takarékjegyeket. Ezek alapján pedig a sima diszkont kincstárjeggyel jobban járhat a lakosság – hívta fel a figyelmet a bank360.hu.

A kamatcsökkenés szeptember 4-től érinti a két konstrukciót. Az Egyéves Magyar Állampapír péntekig még évi 9 százalékos kamattal jegyezhető, a jövő héttől azonban már csak 8 százalékos kamattal vásárolható meg. Az egyéves Kincstári Takarékjegyek éves kamata most 9, a kétévesé 9,5 százalékos, ezek 8, illetve 8,5 százalékosra csökkennek.

A rövid lejáratú lakossági állampapírok kamata eddig is elmaradt az intézményi papírokétól, ez a jövőben sem fog változni. Az intézmények számára is megvásárolható egyéves diszkont kincstárjegyek csütörtökön 9,3 százalékos átlaghozammal keltek el az ÁKK aukcióján. A magánszemélyek bármelyik magyar állampapírt megvásárolhatják: a diszkont kincstárjegyeket, valamint a fix kamatozású intézményi államkötvényeket is.

A kifejezetten rövid távú állampapír iránt érdeklődőknek érdemes megnéznie, milyen hozammal vásárolhatók meg ezek a kincstárjegyek, de megérheti hosszabb lejáratú lakosság állampapír is vásárolnia, hiszen a Prémium Magyar Állampapír a mostani kamatperiódusban 14,75, a következőben pedig várhatóan még magasabb kamatot fizet majd. A kötvény elvileg tízéves, de bármikor vissza lehet váltani 99 százalékos árfolyamon. Ez azt jelenti, hogy egy év után a 14,75 százalékos hozamból, ha valaki eladja a papírt, 13,75 százalékot tarthat meg.

Valódi Hírek