A bátonyterenyei akkumulátorgyárat 1700 tonna, illegálisan elhelyezett veszélyes hulladék miatt büntették meg

Nincs vége a balhénak.

11 ezer hordó, azaz nagyjából 1700 tonna veszélyes hulladék került Abasárra a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóból – írta meg az atlatszo.hu.

Mi is megírtuk, hogy

a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó-üzem működését határozatlan ideig betiltották a hatóságok.

Már akkor számítani lehetett rá, hogy a Heves Vármegyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Hatósága súlyos büntetést fog kiszabni a dél-koreai tulajdonú SungEel Kft.-re az Abasáron illegálisan tárolt veszélyes hulladékok miatt.

Végül 103 milliós bírságról döntött a hatóság.

Azzal trükköztek, hogy a 11088 darab hordóra 19 12 12 HAK azonosítókódot helyeztek, amely nem számít veszélyesnek. Valójában viszont 19 12 11 HAK azonosító kód alá tartoztak a bennük tárolt veszélyes anyagok.

A dél-koreai cégnek Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén van akkumulátor-újrahasznosító üzeme. Ők kötöttek szerződést az abasári hulladéklerakó üzemeltetőjével.

Bátonyterenyére évi 28 ezer tonna selejtes akkumulátor érkezik feldolgozásra; a hibás akkuk főképp a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárából érkeznek. A 9,3 milliárd forint összértékű üzem felépítéséhez a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a dél-koreai SungEel Kft.-nek.

Valódi Hírek