Rendkívüli: Megrángatta a vészharangot Orbán – a miniszterelnök szerint már kopogtat az ajtón a harmadik világháború (+videó)

Ő már a legrosszabbra készül.

A harmadik világháború veszélyére figyelmeztetett és mielőbbi békét sürgetett az orosz-ukrán háborúban Orbán Viktor miniszterelnök a Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek adott interjúban, amely közép-európai idő szerint szerda hajnalban jelent meg Carlson X közösségi oldalán. Orbán azt is mondta, szerinte „meg kellene állapodni az oroszokkal” egy új biztonsági architektúráról, hogy „biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának„, de nem NATO-tagságot.

„Nagyon veszélyes időket élünk.

A harmadik világháború ott kopogtathat az ajtónkon”

– mondta a magyar miniszterelnök, aki hozzátette: ezért „nagyon óvatosnak kell lenni„.

„Mindig ezt üzenem Amerikának is, például a NATO-csúcstalálkozón: legyenek óvatosak!”

– ismételte.

Kifejtette: ha bármely nyugati ország katonát küldene a harcmezőre, az szerinte közvetlen háborút jelentene a Nyugat és Oroszország között, és akkor – ismételte – „rögtön benne találnánk magunkat egy harmadik világháborúban”.

„Tehát ez most egy nagyon veszélyes pillanat”

– mondta Orbán.

A kormányfő „a béke” mellett érvelve közölte: Ukrajna területén él egy jelentős, több mint 150 ezres magyar kisebbség.

„Magyar katonák halnak meg Ukrajnáért ukrán állampolgárokként. (…) a magyar nemzet, mi is naponta veszítünk el életeket”

– mondta.

Kitért rá: a NATO mint intézmény pontosan azt mondja, „amit mi mondunk„; tehát nincs részvétel, és „mindent meg kell tennünk a béke érdekében„. Ugyanakkor – folytatta – a NATO azt is mondja, hogy a tagországok tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ukránok támogatása érdekében. Ezért tisztázni kell, hogy ami jelenleg történik, vagyis az, hogy például az Egyesült Államok külpolitikája támogatja és finanszírozza az ukránokat, nem a NATO politikája, hanem az Egyesült Államoké; ez nagy különbség – jegyezte meg.

Orbán megerősítette álláspontját, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden stratégiája, amely „valamilyen módon szét akarja zúzni az oroszokat”,

nem fog működni.

Kifejtette: e stratégia szerint az ukrán katonák harcolnak, a NATO bizonyos tagországai pedig pénzzel finanszírozzák, és katonai eszközökkel támogatják ezt a harcot.

„Mi, magyarok a legelejétől kezdve egyértelművé tettük az álláspontunkat: ez rossz stratégia; és most, másfél évnyi háború után, egyértelmű, hogy ez rossz stratégia”

– hangoztatta a miniszterelnök.

Kijelentette: a harctéren végül a katonák száma fog számítani. És az oroszok ebben sokkal erősebbek, jóval többen, sokkal többen vannak, mint az ukránok – mondta.

„Meg kell értenünk, hogy nem tudjuk őket a jelenlegi módszerrel legyőzni.

Lehetetlen.

Nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket. Sosem fogják feladni. Egyben fogják tartani az országot és meg fogják védeni”

– magyarázta Orbán Oroszországról, illetve Vlagyimir Putyin orosz diktátorról.

Orbán Viktor elismételte: az egyetlen megoldás a béke.

„Ha az Egyesült Államok békét szeretne, akkor már másnap reggel béke lenne. Ha nem jön pénz és felszerelés Nyugatról, különösen az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van”

– mondta a kormányfő, kijelentve: „a megoldás az Önök kezében van„; szerinte ugyanis csak az Egyesült Államok képes erre, senki más, az ukránok ezt nem tudják megoldani.

„Persze, mindez az ukránokról szól, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, be kell őket vonni, de az igazi tényező nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok akarata”

– mondta.

„Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút”

– kiáltotta Orbán.

Kifejtette: szerinte az elmúlt néhány évtized legjobb külpolitikája volt az övé. Nem kezdett semmilyen új háborút – (csak belpolitikait – a szerk.). „Jól kezelte” az észak-koreaiakat és az oroszokat, még a kínaiakat is. Olyan politikát folytatott, amely a lehető legjobb volt a Közel-Kelet számára – magyarázta a rabosított Trumpról a magyar kormányfő.

Azt is mondta: ha ő lett volna az elnök abban a pillanatban, amikor az orosz támadás kezdődött,

az oroszok nem tehették (?) volna ezt meg.

„Tehát Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is (sic!) az egész Földön. Ez, ez az én személyes meggyőződésem”

– jelentette ki.

Tucker Carlson azon felvetésére, miszerint „egyértelműnek tűnik, hogy a Biden-kormányzat felrobbantotta az Északi Áramlatot, vagy közvetlenül vagy közvetetten„, Orbán emlékeztetett: amikor megtörtént, „mi terrorista támadásnak minősítettük„. Ezt visszautasította Németország és a Nyugat. Orbán szerint ez valójában „a szuverenitás hiányának ékes bizonyítéka„. De – mondta – ez a németek dolga, „nem szeretném kritizálni őket”.

A Déli Áramlatról, amelyen Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a gáz Oroszországból, kijelentette: a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel együtt „egyértelművé tettük„, hogy ha bárki ugyanazt tenné a déli folyosóval, mint amit az északival tettek, akkor azt háborús oknak vagy

terrorista támadásnak „tekintenénk, és azonnal reagálnánk„; ezért jobb, ha nem próbálkoznak ezzel.

Bár nem fejtette ki, hogy milyen válaszlépésre gondolt, ez elég súlyosan hangzik.

A magyar gazdaságról

A miniszterelnök állította: a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy túlélje a jelenlegi nehéz időszakot, és növekedjen is.

„Nem könnyű a helyzet, mivel sokkal könnyebb lenne együttműködni az Egyesült Államok kormányával. Sokkal szebbek a kilátások, ha jók a kapcsolatok, de ezek nélkül is megvagyunk, túl tudjuk élni ezt az időszakot, és nőni is tudunk”

– jósolta.

Megemlítette: miközben az amerikai kormány felmondta a Magyarország és az Egyesült Államok között meglévő, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, az Oroszország és az Egyesült Államok közötti egyezmény továbbra is életben van. Vagyis „bár NATO-tagok vagyunk és az Egyesült Államok szövetségesei, mégis rosszabbul bánnak velünk, mint az oroszokkal” – nehezményezte.

A politikai elvekről

A kormányfő szólt arról is, hogy a liberális szó eredetileg szabadságot jelentett.

„De jelenleg Európában

a liberális szó azt jelenti, hogy a szabadság ellensége vagy,

mert hegemonikus elvárásokat támasztasz a társadalommal szemben az emberrel kapcsolatos értékeket és koncepciót illetően is.

Tehát a liberálisok ellenzik a szabadságot”

– értékelt.

Hozzátette: a magyar alkotmány a közösségre koncentrál, arra, hogy „miként tartozik össze család, nemzet, Isten„. Magyarországon a társadalom többsége ilyen emberekből tevődik össze, de ez a szemlélet „a nyugat-európai társadalmakban már teljesen kiment a divatból” – vélte.

„Magyarországon mi még mindig nagyon hazafiasak és keresztények vagyunk, és egyben elkötelezettek ezen értékek mellett. Nem ideológiai szinten, hanem napi szinten, a mindennapi életünkben”

– magyarázta.

Orbán kitért arra is, hogy

az Egyesült Államok még mindig a világ első számú nagyhatalma.

„Ha Önök valakit kritizálnak, akkor az embernek nagyon óvatosnak kell lennie azt illetően, hogy azt miként kezeli”

– fogalmazott, hozzátéve, a jelenlegi demokrata kormányzat „rendszeresen ezt teszi” Magyarországgal. Ez azonban – folytatta – „nem Amerika hangja, hanem az Egyesült Államok kormányának hangja,

nem minden amerikai ítéli meg úgy a helyzetet, mint a kormány”.

Kijelentette: „a republikánusok sokkal közelebb állnak hozzánk az értékeket illetően„, az előző elnök,

Donald Trump „értékalapon Magyarország barátja, történelmileg és teljes szívvel (sic!).

A Trump ellen folyó jogi eljárásról szólva nevetés nélkül kijelentette: „Magyarországon elképzelhetetlen az, (…) hogy az igazságszolgáltatást a politikai ellenfeleikkel szemben használják fel”. Úgy vélte, „ha elindulunk ezen az úton, nincs esély a nemzet egyesítésére. Ha a nemzet nem egységes, akkor nem lehet nagy célokat kitűzni”.

Orbán szerint a „politikai versengés rendben van, de tisztességesnek kell lennie, jogilag megkérdőjelezhetetlennek„.

„Ellenkező esetben az ember a hazáját, a hazája jövőjét áldozza fel a személyes sikerért, ami nem elfogadható, legalábbis Magyarországon nem”

– hangoztatta Orbán Viktor, aki „sosem vetemedne arra„, hogy hazája jövőjét áldozza fel a személyes politikai sikerek oltárán.

Nem éppen ezt tapasztaljuk a mindennapokban.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook / MTI nyomán)

 

Valódi Hírek