Itt van Kövér László nagy bejelentése: A házelnök elárulta, kik Magyarország új barátai (+fotók)

Megerősítette, mindezt a Manasz kirgiz őseposz útja bizonyítja.

„A legerősebb szellemi önvédelmi fegyver az emlékezet, és a Manasz kirgiz őseposz útja bizonyítja, hogy megőrizhetjük az emlékezetet, ha megtartjuk a közösséget, és megőrizhetjük a közösséget, ha nem engedjük el az emlékezetet”

– hangoztatta Kövér László Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben hétfőn délután.

Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz őseposz énekmondójának szoboravató ünnepségén az Országgyűlés elnöke azt mondta: az emlékezet közös értékeket és ezáltal közösségeket teremt, egymás mellé ülteti az embereket, és összekapcsolja a nemzedékeket.

Kövér László szerint ha egy nép ezer esztendőn keresztül, hosszú ideig írásbeliség híján szájhagyomány útján énekmondó hősei által, nemzedékről nemzedékre képes megőrizni ősi eposzát,

akkor az a nép nagyhatalomnak nevezhető.

„Az emlékezet nagyhatalmának”

– fogalmazott Kövér László.

Kifejtette: ez a nagyhatalom mindenkit, aki találkozik vele, arra késztet, hogy tisztelettel „magába fogadja az emlékezet szenvedélyét”.

Azt is mondta: erre a szenvedélyre mindenkinek nagy szüksége van és lesz, különösen a világ nyugati felén, ahol – fogalmazott – az emlékezetgyilkolásnak már neve is van, cancel culture-nak, azaz

„eltörlés kultúrának” nevezik.

A házelnök úgy látja, „ez a szellemi merénylet” szét akarja bontani a közösségeket magányos és ezért könnyebben uralható egyedekre.

„A régi történeteket előbb meghamisítja, aztán elhallgatja, majd a tudatipar kifinomult, ugyanakkor brutálisan hatékony eszközeivel újakat ír az agyunkba”

– vélekedett a házelnök.

Kövér kiemelte: a legerősebb támadó szellemi fegyver a hagyományok elpusztítása, a kultúra értékeinek lerombolása és relativizálása, – vagy ahogy mostanában mondják – új kontextusba helyezése – tette hozzá.

Elmondta:

a magyarok és kirgizek számára őseik kultuszának mély, közös gyökerei vannak,

hiszen a magyarok a kereszténység felvétele előtt, illetve a kirgizek az iszlámra térésüket megelőzően ugyanazon közös közép-ázsiai ősvallást, a tengrizmust gyakorolták, amelynek az ősök tisztelete rendkívül erős mozzanata volt.

Mint mondta: Szajakbaj Karalajev szobra „hirdesse mindenkinek Magyarországon, hogy

a távoli Keleten él egy rokonunk, a kirgiz nemzet,

amely megmaradt, mert megőrizte az emlékezetét, megőrizte nemzeti eposzát, a Manaszt, amely a következő ezer évben is megőrzi a kirgiz nemzetet”.

Szuiunbek Kasmambetov, a Kirgiz Köztársaság államtitkára arról beszélt, hogy népüknek a Manasz egyfajta enciklopédia, egyfajta államtörvény, amely a kirgiz nép történetét, tradícióit rögzítette. Az ebben leírtakat a mai kor kihívásaival szemben nemcsak meg kell őrizniük, de tovább is kell örökíteni a következő generációknak.

Azt mondta: Szajakbaj Karalajev kirgiz énekmondó első külföldi szobrának magyarországi felavatása

tovább erősíti a magyar és kirgiz nép közötti, már eddig is sokrétű kapcsolat fejlődését.

Külön köszönetét fejezte ki, hogy a szobor avatását a Kirgiz Köztársaság függetlenségének napjához, augusztus 31-éhez közeli napon tartották.

Fotók:

Lakitelek, 2023. augusztus 28.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j2), Szujunbek Kaszmambetov, a Kirgiz Köztársaság államtitkára (j), Lezsák Sándor, az Országgyûlés fideszes alelnöke, a lakiteleki Népfõiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke (b2) és Szultan Raev, az ankarai központú Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet, a Türksoy fõtitkára leleplezi Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz õseposz énekmondójának szobrát Lakiteleken 2023. augusztus 28-án. Lantos Györgyi szobrászmûvész alkotása a Hungarikum Ligetben kapott helyet.
MTI/Ujvári Sándor

Lakitelek, 2023. augusztus 28.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz õseposz énekmondójának szoboravató ünnepségén Lakiteleken 2023. augusztus 28-án. Lantos Györgyi szobrászmûvész alkotása a Hungarikum Ligetben kapott helyet. Balról Lezsákné Sütó Gabriella, a Hungarikum Liget ügyvezetõ igaztatója (b), Lezsák Sándor, az Országgyûlés fideszes alelnöke, a lakiteleki Népfõiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke (b2) és Szultan Raev, az ankarai központú Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet, a Türksoy fõtitkára (b3).
MTI/Ujvári Sándor

(MTI)

Valódi Hírek