Váratlanul megszólalt Novák Katalin a kijevi légiriadóról – óriási veszélybe került az államfő a bunkerben

Meglepő részleteket árult el.

Novák Katalin az Indexnek adott interjújában beszélt ukrajnai látogatásáról, valamit arról is megosztotta tapasztalatait, hogy milyen érzés volt, mikor Kijevben egy óvóhelyre menekítették.

„Egy háborús országba látogattam el, így nem ért meglepetésként a légiriadó”

– mondta Novák Katalin, hozzátéve, az ukrán fővárosban mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák, de nem volt még korábban óvóhelyen, így „szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe”.

Novák Katalin az óvóhelyről elmondta: a föld alatt, egy mínusz 3. szinten lévő helyiségbe vitték őket, „voltak ott székek, asztalok és víz”. Azt is elmondta, hogy a TEK munkatársai, – akik védelmüket látták el –, egy applikáción keresztül kísérték figyelemmel a légiriadó történéseit.

A köztársasági elnök Volidimir Zelenszkij ukrán elnökkel való tárgyalásáról is beszámolt, hiszen a két politikus most először tárgyalt hosszabban egymással.

„Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, hogy van kölcsönös szándék az együttműködésre”

– mondta Novák.

A köztársasági elnök szerint az ukrán elnök elmondta: miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Novák Katalin kiemelte, kölcsönös érdekük, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Novák Katalin hangsúlyozta: nem rejtette véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség.

„Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz”

– számolt be a tárgyalás részleteiről Novák Katalin.

Korábban írtunk róla, hogy Novák Katalinnak 5 pontban sikerült megállapodnia az ukrán elnökkel folytatott tárgyalása során.

(Novák Katalin/Facebook)

Valódi Hírek