Valami készül? Navracsics Tibor kijelölte, kik lehetnek Magyarország legnagyobb barátai, ha vége a háborúnak

Oroszország helyett muszáj lesz másba kapaszkodni.

„Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, sokkal mélyebb V4-es együttműködésre van szükség”

– jelentette ki Navracsics Tibor pénteken Budapesten egy nemzetközi konferencián, ahol a területfejlesztési miniszter a visegrádi négyek (V4) együttműködésének mélyítését szorgalmazta.

Visegrádi Nyári Akadémia címmel a regionális együttműködési lehetőségekről rendezett konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet (WFI) az NKE Ludovika téri főépületének Dísztermében.

Navracsics Tibor A Visegrád a háború árnyékában című panelbeszélgetésen

Magyarországot az érzelmileg leginkább elkötelezett országnak nevezte a V4-es együttműködésben.

Úgy vélte: Csehország és Szlovákia pragmatikus és geopolitikai okok miatt, a lengyelek pragmatikus és érzelmi alapon tagjai a V4-nek.

A migrációs kérdés kezelése során nagyon jól tudnak együttműködni a tagországok, az ukrajnai háború és Oroszország agressziója miatt azonban számos nézeteltérés és vita került felszínre – hangoztatta.

Navracsics sokadszorra is rögzítette: a magyar kormány szerint azonnali tűzszünetre és „igazságos békére” van szükség Ukrajnában.

Jelezte: most

a V4-es politikai együttműködés megerősítésre és „jelképes gesztusokra” lenne szükség.

A rendezvény résztvevőit videoüzenetben köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnök, hangsúlyozva: az eseményen megjelent fiatalok jelentik a visegrádi négyek együttműködésének „jövőbeli garanciáját„.

Kiemelte a WFI tevékenységének jelentőségét a magyar-lengyel barátság erősítésében, és hangsúlyozta a közép-kelet-európai országok regionális együttműködésének fontosságát az ukrajnai háború idején.

Mernyei Ákos Péter, az NKE nemzetközi főigazgatója köszöntőjében Deli Gergely rektor nevében is üdvözölte a résztvevőket. Aláhúzta, a V4-es tagországok olyan eredményeket tudnak elérni együtt, amelyekre külön-külön képtelenek lennének.

(MTI)

Valódi Hírek