Óriási „sikert” ért el az Orbán-kormány: Megsokszorozódott a dolgozók száma egy fontos korcsoportban

Még ezt is elérték Orbánék.

A KSH korcsoportonkénti statisztikájában 2009-től 2022-ig érhetők el adatok a 65-74 év közötti foglalkoztatottak számáról. A 24.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a grafikonon is jól látható,

jelentősen megemelkedett a 65 év feletti foglalkoztatottak száma, a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

Jelezték, egyértelműen kiderül az is, hogy a közterhek enyhítése is hatással volt a 65 év felettiek foglalkoztatására: 2019-től, – amikortól nem kellett járulékot levonni a nyugdíjas foglalkoztatottak béréből – megugrott a létszám, valamint az is tovább „lendített” a dolgon, hogy 2022-től már nem tartalmazza a szochót a keresetük.

Forrás: ksh.hu / Ábra: 24.hu

Az elmúlt 14 évben a férfiaknál több mint háromszorosára emelkedett a 65 év feletti foglalkoztatottak száma, a nőknél több mint négyszeresére. Tavaly már több mint 48 ezer nőt, és több mint 61 ezer férfit foglalkoztattak a 65–74 közötti korosztályból, míg 2009-ben még csak szűk 12 ezer nőnél is majdnem 19 ezer férfinél jelezte ezt a statisztika. Az évek során a fiatalabb, azaz a 65-69 éves korosztályban volt mindig nagyobb a foglalkoztatottak száma, három-négyszerese, mint a 70-74 évesek körében – ismertették.

Megjegyezték, 2023-ban semmi sem tiltja a korhatárt betöltött (legalább 65 éves) nyugdíjasok foglalkoztatását a versenyszférában. Így annyit dolgozhatnak és kereshetnek, amennyit csak akarnak vagy tudnak. A keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot, csak a 15 százalékos szja-t vonják le bruttó keresetből. A foglalkoztató pedig mentesül a nyugdíjas keresete után a 2022. január 1-jétől változatlanul 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól.

Kiemelték: így azonos bruttó keresetet feltételezve

a nyugdíjas munkavállaló keresete nettó 18,5 százalékkal magasabb,

míg a foglalkoztató bérköltsége 13 százalékkal kevesebb lehet, ahhoz képest, mintha aktív korú foglalkoztatottról lenne szó.

A nyugdíjguru összefoglalójában részletesen összeszedték, milyen szabályok vonatkoznak a közszférában dolgozókra, illetve a nyugdíjas vállalkozókra.

Valódi Hírek