Nagyon csúnyán elszólta magát Orbán Viktor – a miniszterelnök szerint csak „szerencséjük volt” (+videó)

Szerinte sok okos ember volt a liberálisok között.

Megtartotta politikai évadnyitóját Orbán Viktor pénteken este Tihanyban, a jobboldal emblematikusnak számító eseményén, a Tranziton, ahol a kormányfő 2012 után ismét előadást tartott.

A miniszterelnök azt mondta: az amatőrök oda futnak, ahol a labda van, a profik pedig oda, ahol a labda lesz, ez a mostani kormányzó párt javára a különbség az ellenzékhez képest, akik – fogalmazott – csak „lecsapnak egy-egy ügyre, és balhét (?) csinálnak belőle„.

Orbán hangoztatta: egy „nagy nemzeti kormánypártnak” távlati tervei vannak.

„Négyszer jól kupán parittyáztuk őket az elmúlt időszakban, és ezt a szokásunkat szeretnénk fenntartani”

– jelentette ki agresszióját cseppet sem leplezve.

A miniszterelnök nevetés nélkül kijelentette, hogy többszörös média- és pénzügyi erőfölény volt az ellenzék javára az előző választáskor (sic!), és azt a nyomást ebbe még bele se számolja, „amit az ország köré felépített kontextus okozott”.

Mit tehetünk mi a hazánkért? – kérdezte tőle Bohár Dániel.

Orbán azt mondta:

a kérdés az, hogy van-e hazánk.

Úgy gondolkodhatunk, hogy ha valamivé születtünk, akkor „bekerültünk egy flow-ba„, és ha benne vagyunk, akkor meg kell érteni, hogy az micsoda, válaszolni kell, hogy szeretünk-e benne lenni – fejtette ki.

„Én szeretek a magyar flow-ban benne lenni. Ha ezt az embernek sikerül magában lezárni, akkor jön az, hogy gyűjtsünk össze mindenkit,

hogy jó nagy nemzeti hadseregünk legyen szellemi és politikai értelemben.

Különböző módon lehet viszonyulni a válaszhoz. Patetikusabban, vagy humorosan. Sok módon lehet magyarnak lenni, de ez nem egy véletlen, hanem egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése”

– mondta Orbán.

„Nem tartódik fenn a nemzet, hanem fenn kell tartani azt. Egy németnek nincs ilyen küldetése”

– állapította meg Orbán.

Elmondta: van egy Kárpát-medencei terület, amit mi ezer éve művelünk. Az embernek pedig a saját földjével kapcsolatban kötelessége van, ez hozzáad az életünkhöz.

„Vagy ez egy rossz kötelezettség, egy marhaság, mert akkor megyünk a liberálisokhoz”

– mondta viccelődve a korábbi liberális, mára köpönyeget váltott hangadó, majd megjegyezte: el kell eldönteni, hogy melyik csoporthoz tartozunk.

„A bonyolult kérdéseknek megértése, hogy ami most van, az milyen másik időszakkal hozható analógiába, ehhez tudni kell gondolkodni”

– magyarázta a kormányfő.

Megjegyezte, szokták tőle kérdezni, hogy mit tanuljanak, és arra azt válaszolja, hogy majdnem mindegy.

„Olyan helyre kell menni, ahol egész nap sok okos ember között lehetsz. Hogy ebből milyen diploma lesz, az másodlagos, de meg kell ragadni azt a lehetőséget, hogy sok okos ember között lehetünk”

– részletezte.

„Az egyetemen értettem meg, hogy folyamatosan okos emberek között kell lenni.

Volt egy nagy mozgolódás az egyetemi világban, az SZDSZ bizonyos részei megjelentek a nyilvánosság szélén, és későbbi MDF-nek a nagy bölényei éppen mozdultak át az irodalomból a politika irányába.

Rengeteg okos ember volt akkor Magyarországon”

– nosztalgiázott Orbán, elismerve, hogy még a liberálisok között is volt „rengeteg okos ember„.

Ám hozzáfűzte: „a liberálisokkal” és „a kommunistákkal„(akik már 1990 óta nincsenek jelen a parlamentben – a szerk.) úgy látja, azért van nehéz dolguk, mert a kommunista és a liberális kiáltvány ég és föld. De a kommunista rendszer – folytatta – összeomlása után mindenki liberális lett. Van valami összefüggés, amiről érdemes okos emberekkel beszélgetni, hogy mi lehet az oka ennek – firtatta.

„A választóvonal az ember megértésénél van”

– magyarázta Orbán, aki ezt követően feltette a kérdést: „mitől ember az ember?”.

A miniszterelnök szerint az 1990-es évek után létrejött „balliberális progresszív filozófia” az a kérdéskör, amely alapján ő hasonlóságot vél felfedezni a kommunisták és a liberálisok között.

„Mindketten azt mondják, hogy az életben egyetlen egy fontos dolog van, az te magad vagy, ez számít. Ennek van egy nagy politikai tábora a nyugati világban. Van egy másik felfogása az embernek, nevezzük jobboldalinak, amelyik azt mondja, persze, azért vagyunk a világon, hogy boldogok legyünk, de van néhány dolog a világban, ami fontosabb nekünk, mint mi saját magunk.

Ilyen a családunk, a hazánk, az Isten és a hozzá való kapcsolat. Ezek mind léteztek már előbb is. A nálad fontosabb dolgokat hogyan akarod szolgálni, erre a kérdésre is választ kell találni”

– értékelt.

Orbán ugyanakkor megállapította: a politikai témák megfogalmazásában, a nyelvi keretek kialakításában még mindig előttük járnak a liberális demokrácia erői, ezt kellene szerinte ledolgozni. Hozzátette: stabil fölényük csak Magyarországon van, ami azért van, mert – mondta – a „Góliátok a többi helyen győzni tudnak”.

„Németországban ha valaki megnézi, hogy mit ír a német sajtó a háborúról, mindenki ugyanazt írja, hogy Ukrajna megnyerte azt. Amerikában lehet szeretni vagy nem szeretni egy elnökjelöltet, na de üldözni?

– magyarázta.

A miniszterelnök szerint Magyarországon szerencséjük volt ebből a szempontból. Ezt követően újból nyomatékosította, hogy szerencséjük volt.

„Mielőtt túl dicsérnénk magunkat, nagy szerencsénk volt.

Visszafizette a jó Isten azt a negyven évet, amit elvettek tőlünk”

– mondta Orbán.

Szokatlan módon – némi önkritikát gyakorolva – kiemelte: a jobboldalnak olvasnia kell az ellenfél irodalmát, mert akkor tudnak ellene stratégiákat vagy taktikai ellenlépéseket kidolgozni.

Az EP-választásokkal kapcsolatban azt mondta: reménykedik benne, van esély arra, hogy a balliberális, „Európából birodalmat építő erőt” megszorongassák. Orbán Viktor biztos benne: szerinte akkor vannak jó pályán, ha csak rosszat írnak róluk, de ő úgy látja, ezt Európában sokan nem merik felvállalni, mert kényelmetlen.

Szerinte a nagy kérdés jövő júniusban az, hogy megszületik-e a nagy jobboldali egység, és sikerül-e legyőzni a baloldalt. Ő úgy látja, nagyobb rá az esély, mint öt éve, és sokkal nagyobb, mint tíz éve volt.

Videó:

(Orbán viktor/Facebook)

Valódi Hírek