Mi történt? Házkutatást tartottak az egyik leggazdagabb magyar apjánál – Pintérékig érnek a szálak

19 milliárd forint áfáját tüntették el.

Fiktív számlákat fogadott el az elmúlt évek legnagyobb számlagyárától a Jellinek Dániel milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata – írta a 24.hu. A gyanú szerint 19 milliárd forint áfáját tüntették el néhány év alatt. A cégcsoport érintett cégeinek egyikét Jellinek Dániel 72 éves apja vezette, aki gyanúsított lett.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói még 2022. november 10-én reggel 6 órakor csöngettek be az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel apjához. A 72 éves férfit az elmúlt évek egyik legnagyobb számlagyár-botrányával kapcsolatban keresték meg zuglói otthonában. A lap információi szerint a nyomozók a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó – öt éven át apja ügyvezetése alatt működő – Mall Management Kft. könyvelési irataira volt kíváncsiak. Ugyanis a cég a gyanú szerint

több mint 53 millió forint fiktív számlát fogadott be

egy olyan társaságtól, amely része volt a BKV és a CBA volt informatikai vezetője, Fuzik Zsolt nevével is összeköthető számlagyárnak.

Ugyan Jellinek apja állította, nincs tudomása a könyvelési iratok hollétéről, a NAV dolgozói tüzetesen átkutatták a zuglói lakást, átvizsgáltak egy számítógépet és egy telefont, valamint két autót is. Bizonyítékok a kutatás során nem kerültek elő, ugyanakkor néhány órával később Jellinek apját gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók

költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt.

A Mall Management Kft.-t 2021 októbere óta maga Jellinek Dániel vezeti, aki egyébként Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével kötött üzleteiről vált ismertté. A G7 arról írt, hogy egyik cégének szinte teljes – 27 milliárd forintnyi – osztaléka vándorolt egy Tiborcz István üzleti köréhez tartozó vállalkozóhoz.

A lap megkeresésére az Indotek Csoport a milliárdos üzletember nevében válaszolt. Azt írták: a hatósági eljárásban a cégcsoport két cége, a Mall Management Kft. és az In-Management Kft. is érintett. Mindkét társaságra egy-egy szoftverbeszerzéssel kapcsolatos szerződés miatt vetődött a gyanú. A portál értesülései szerint

Jellinek apja mellett az In-Management Kft. ügyvezetője is gyanúsított lett,

a két cég együtt több mint százmillió forint értékben fogadott be fiktív számlákat a Wind-Ip 21 Kft.-től.

Az Indotek Csoport közölte, hogy a szoftverbeszerzéssel kapcsolatos anomáliákat egy belső vizsgálat eredményeként már hónapokkal a Wind-Ip 21 Kft.-vel kapcsolatos hírek megjelenése, illetve a NAV megkeresése előtt észlelték.

„A vizsgálat nyomán a Wind-Ip 21 Kft. által kiállított számlákat a könyvelési rendszerünkből töröltük, a kapcsolódó, levont adókat kamataival megfizettük,

így sem az államot, sem a költségvetést nem érte kár”

– írták.

Megjegyezték azt is, hogy bár az ügyvezető gyanúsított az eljárásban, tekintettel arra, hogy az adót annak kamataival együtt az eljárás megkezdése előtt önellenőrzéssel megfizették, bíznak az eljárás megszüntetésében.

Emlékeztettek: még 2021 nyarán csaptak le a nyolcvan helyszínen razziázó hatóságok. A gyanú szerint a több mint harminc cégből álló számlagyár 19 milliárd forint áfát tüntetett el takarításról és informatikai szolgáltatásról kiállított fiktív számlákkal.

A nagyszabású akcióban a költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 3,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat, ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglalt. A számlagyár tagja volt az a társaság is, amelyről kiderült, hogy azután kapott 288 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztériumtól, hogy 165 embert elbocsátott. A történteket a külügy azóta sem tisztázta – írták.

A hatóságok vizsgálata érintette még többek között

  • a T-Systems Magyarország Zrt.,
  • a Vodafone-t megvásárló kormányközeli 4iG Nyrt.,
  • az Antenna Hungária Zrt.
  • és a BKV informatikai szolgáltatójaként elhíresült Sys IT Services Kft. központját is.

Az ügyben felbukkant a börtönviselt Fuzik Zsolt is, aki korábban az Axel Springernél, majd a BKV-nál, végül a tettek elkövetése idején a CBA-nál volt informatikai vezető.

A szövevényes bűnügynek politikai szálai is akadtak bőven, amelyekről a 444.hu több cikkében is beszámolt. A számlagyár nyomozati irataiból kiderült: a szálak Pintér Sándor belügyminiszter köréig is elérnek, ugyanis egy nappal azelőtt, hogy a hatóságok lecsaptak a számlagyár tagjaira, Pintér bizalmasa, Tasnádi László cége lett a tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amelyik a BKV informatikai rendszerét működteti.

Valódi Hírek