Méretes fordulat: Elbukott a Tiborcz-titok, Hadházyék kiperelték a 244 milliárdos szerződést

Hétfőn született ítélet.

Döntött a Fővárosi Törvényszék, nem marad titok Tiborcz István üzlettársának 244 milliárd forintos szerződése – derült ki Hadházy Ákos friss Facebook-bejegyzéséből.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő megosztotta: a Bosnyák téri „gödörről” szóló dokumentum kiadása a Nemzeti Vagyonkezelő szerint nemzetbiztonsági okok miatt nem volt lehetséges – pedig Gulyás Gergely elmondta, hogy a NAV-ot költöztetik majd a területre.

A politikus elárulta, számítanak fellebbezésre, de érdekli az indok, amelyesetleg megváltoztathatná a döntést. Posztjában kitért arra is, hogy Tiborcz üzlettársa egy lakótelepet és egy bevásárlóközpontot álmodott meg a területre, később pedig irodaházakról szóltak a tervek, de végül az államnak passzolták át a telket.

Hadházy Ákos bejegyzését változtatás nélkül idézzük:

„A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a Nemzeti Vagyonkezelő

nem titkolhatja Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos(!) szerződését.

Ez a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről szóló szerződés, amiről a kormány titokban döntött és aminek kiadását azzal tagadta meg a Vagyonkezelő, hogy a nemzetbiztoságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket… Ez azért vicces, mert Gulyás Gergely már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül.

A pert a Transparency International Magyarország segítségével indítottuk és a Fővárosi Törvényszék döntése csak néhány részlet kitakarását tartotta jogosnak.

Az alperes néha egészen szórakoztató érveket hozott fel, például hogy azért titok, hogyan adnak 244 milliárd forint adófizetői pénzt Tiborczéknak, mert a kormány TITKOS HATÁROZATBAN döntött róla; és a Nemzetbiztonsági Bizottság mentesítette őket a nyilvános közbeszerzés kiírása alól; és különben is, CSAK VÉLETLENÜL TETTÉK KI A HONLAPRA, hogy van ilyen szerződés; és ez csak döntéselőkészítő adat, mert csak előszerződésről van szó (ami természetesen butaság, hiszen az előszerződés már egy kötelező érvényű, döntést követően meghozott szerződés).

Gondolom, fellebbeznek majd, hiszen ki tudják fizetni az ügyvédi költségeket és a Kúrián már előrehaladottabb a bírák fideszesítése, de azért érdekelne az az érvelés, amivel megváltoztatnák ezt az ítéletet.

Azt elhiszem, hogy a kormány titkolni akarta a dolgot hiszen az egész tranzakció hatalmas botrány. Tiborcz üzlettársa eredetileg egy ezerlakásos lakótelepet és egy bevásárlóközpontot képzelt el oda, a kormány pedig nemzetgazdaságilag kiemelten fontosnak nyilvánította a bulit, minden jogot elvéve az önkormányzattól – nehogy beleszólhasson a kerület képét évtizedekre megváltoztató beruházás részleteibe.

Aztán a Bayer Constrict már az építkezés közben jött rá, hogy annyi lakást nem fog tudni eladni és inkább hatalmas irodaházakat épít, ami csak kicsit terhelné meg jobban a zuglói városközpontot. Aztán valószínűleg rájöttek, hogy ennyi irodát is képtelenség kiadni, ezért még a tervezőasztalon eladták az egészet az após által vezetett államnak.

Egy gödröt, 244 milliárdért (információim szerint többszörösen túlárazva). Ne felejtsük: ennyi pénzből elkészülhetett volna például a 4-es metró meghosszabbítása is.

Az ítélet azt is megmutatja, miről szól a bírák küzdelme a függetlenségükért. Hát erről:

születhessenek néha a hatalomnak nem tetsző ítéletek is.

A Bosnyák téri tranzakcióról itt írtam: https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/821250326029930

(Hadházy Ákos/Facebook)

Valódi Hírek