Itt van Semjén Zsolt óriási bejelentése: Minden gyerek százezer forintot kap a magyar államtól

38 új iskolabusz segíti a gyerekek iskolába járását az erdélyi szórványban.

A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése – magyarázta el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten.

„A Kárpát-medencében 252 ezren tanulnak magyar nyelven magyar iskolában, és

minden gyerek százezer forint támogatást kap évente a magyar államtól”

– jelentette ki Semjén Zsolt abból az alkalomból, hogy a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében szeptembertől az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását a kolozsvári székhelyű Iskola Alapítvánnyal együttműködésben.

Semjén Zsolt azt is elmondta:

  • 1700 óvodában,
  • 1243 általános iskolában,
  • 259 középiskolában
  • és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

A miniszterelnök-helyettes kitért rá: az iskolabusz-hálózat fenntartása

a szórványban élő magyarságnak nyújt nagy segítséget, így biztosítva a gyerekek eljutását a magyar iskolába.

Semjén köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, hozzátéve: bízik abban, hogy a felnövő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot,

mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangoztatta, hogy a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének legjobb eszköze az iskola. Gulyás kiemelte: a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket.

„A kisbuszok beszerzését a kormány 500 millió forinttal támogatta, amihez a Rákóczi Szövetség saját forrásból 150 millió forintot használt fel”

– ismertette Gulyás.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramja ötszáz, szórványban élő gyereknek adja meg a lehetőséget, hogy magyar iskolába járhasson Erdély 11 megyéjében.

Emlékeztetett: az RMDSZ kezdetektől kiemelt feladatként tekintett az oktatásra, célja, hogy minden magyar gyerek eljuthasson magyar iskolába, még ha az távolabb van is a lakhelyétől.

Úgy fogalmazott: „tégláról téglára” építették a szórványkollégiumi hálózatot, ma már több mint 30 ilyen intézmény várja a kistelepüléseken élő gyerekeket. Ezenkívül az Iskola Alapítvány és a kormány segítségével indítottak programot a szórványban élő gyerekek délutáni oktatásának segítésére, ebben 2500 gyerek veszt részt.

„Az identitás megőrzésének egyik legfontosabb pillére a magyar iskola

és oktatás”

– hangoztatta Kelemen Hunor.

(MTI)

Valódi Hírek