Nagyot koppant a fideszes megmondóember: Végelszámolás indult Rákay Philip cége ellen

Három év alatt mínusz 50 milliót hoztak össze.

A Balaton-felvidéken lévő Tarányi Présházat már novemberben is szerették volna eladni Rákay Philipék, mostanra viszont már cégjogilag is látszik: már letettek arról, hogy ott éttermet működtessenek. A Tarányi Présház 1780 Kft. ugyanis ez év augusztus elseje óta végelszámolás alatt áll – írta az mfor.hu.

„Kedves vendégeink, sajnálattal közöljük, hogy a Tarányi Présház határozatlan ideig zárva tart!”

– idézték fel az utolsó tavaly novemberi posztot a hegymagasi vendéglátóhely Facebook-oldalán.

A cég egyik társtulajdonosa és ügyvezetője egyébként Rákay felesége, Wieber Orsolya, ám a vállalkozás a 2020. májusi létrehozása óta folyamatosan veszteséget produkált, három év alatt nagyjából mínusz 50 millió forint volt Rákayék mérlege. Az indulás tört évében 36 milliós bevételhez 27,46 milliós üzemi veszteség társult, amelyet a következő két évben 77 és 78 milliós árbevételek, illetve 10,42 és 13,17 milliós veszteségek követtek. A cég saját tőkéje múlt év végére így 48,33 millió forint lett.

Emlékeztettek: a 2020-as nyitáskor a kormánymédia mindent bevetett, hogy népszerűsítse a Tarányi Présházat. Egymás után jelentek meg arról cikkek, hogy Rákay és felesége „megmentették” a Szent György-hegyi panorámás épületet és a csodálatos borokat, de maga Varga Judit volt igazságügyi miniszter is posztolt arról Facebook-oldalán, hogy Hegymagason járt.

„Hegymagason jártam a csodálatosan megújult »Tarányi Présház 1780-ban« Rákay Philip meghívására. Csúcsgasztronómia, világbajnok borok a Szent György-hegyről. Gratulálok!”

– írta oldalán Varga.

A lap kiemelte: a Tarányi Présház 1780-nál egyszerűsített végelszámolás indult, amelyet elindításától számított 150 napon belül be kell fejezni. Az adózó az eljárás alatt elhatározhatja az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását. Ebből következik, hogy benne van a pakliban, Rákay Philip és felesége még meggondolja magát – írták.

Ugyanakkor jelezték azt is, hogy Rákay más ügyletei sokkal jobban prosperálnak. Legfőbb cége, a Norton Consulting Zrt. mintegy 1,3 milliárdos profitot könyvelhetett el.

Valódi Hírek