Koránt sincs vége: Lesújtott a NAV a balatoni vendéglátókra, de ehhez még ők is kevésnek bizonyultak

Ami a vizsgálat közben történt, arra a jelek szerint nem számítottak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai idén is ellenőrzik a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket. Friss közleményükből kiderült, eddig a vizsgálatok csaknem negyede mutatott ki valamilyen szabálytalanságot.

Mint írták, a revizorok augusztus első hetéig több mint 1800 esetben vizsgálták egyebek mellett a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és a jövedéki termékek árusítását.

Az ellenőrzések többségét kitevő nyugta- és számlaadás, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálata

400-nál is több mulasztást tárt fel.

Ebből csaknem 300 esetben az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos problémát, vagy a nyugtaadás elmulasztását jegyzőkönyvezték. Emellett az alkalmazottait 83 vállalkozó nem jelentette be, a jövedéki szabályokat pedig 25 kereskedő sértette meg – összegezték.

Az ellenőrzések 24 százaléka zárult valamilyen hiányosság megállapításával,

az adóhivatal eddig mintegy 10 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak, de annak megkezdéséig még önellenőrizhető a be nem vallott adó – hívta fel a figyelmet a NAV.

Az ellenőröket többször érte atrocitás, próbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy

rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez

– tették hozzá.

A hatóság közölte: a jogkövetők támogatására is törekednek, amikor megakadályozzák, hogy adóelkerüléssel, bevételeltitkolással és be nem vallott adó révén bárki tisztességtelen versenyelőnyre tegyen szert, ezért a több megyét is érintő akció folytatódik. Az ellenőrzések legalább őszig, az idegenforgalmi szezon végéig tartanak.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek