Mi történik? Legénységet toboroz a honvédség, de itt valami nagyon bűzlik

Szalay-Bobrovniczky már korábban elárult pár részletet.

Kiemelt, bruttó 737 ezer forintos illetménnyel toboroz legénységet a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba a Magyar Honvédség – közölte Kajári Ferenc vezérőrnagy az M1 aktuális csatornán kedden.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese megosztotta: a honvédelmi és haderőfejlesztési program célja, hogy ütőképes magyar haderő jöjjön létre, ennek részeként érkeztek a Leopard 2 harckocsik, megújul a helikopterflotta és megérkeztek az első új gyalogsági harcjárművek, a Hiúzok is.

A harcjármű kezelőszemélyzete a vezetőből, az irányzóból és a parancsnokból áll, a jármű hátuljában, a „deszanttérben” pedig a lövészraj foglal helyet. A toborzókampánnyal ezt a lövészállományt szeretnék szeptember 11-ig feltölteni. Kiképzésük Hódmezővásárhelyen kezdődne – derült ki a nyilatkozatából.

Kajári Ferenc elmondta:

8 általános iskolai végzettséggel rendelkező,

18 és 30 év közötti fiatalokat várnak kiemelt,

bruttó 737 ezer forintos illetménnyel.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt. Ott arról beszélt, hogy a jelentkezők részt vehetnek az új, Lynx-harcjárműves zászlóalj kialakításában és a világ egyik legkorszerűbb harcjárművének, a Lynxnek a tesztelésében és hadrendbe állításában.

Hozzátette: évtizedek telnek el egy-egy új harceszköz rendszeresítése között, így ez olyan kihívás, amely nagyon ritkán adódik egy katona életében.

Mint mondta, az állomány feladata lesz, hogy kitapasztalja, miként lehet a legjobban használni a Hiúzt, kidolgozza az új harceljárásokat és azt, hogyan lehet összehangolni a harcjárművet a digitális katona felszerelésével.

Emlékeztetett rá: a Lynx-zászlóalj kapja meg az új kézifegyvereket és a digitáliskatona-programban beszerzendő digitális eszközöket is.

Kajári Ferenc elmondta: a Lynx gyalogsági harcjárműnek jó a terepjáró-képessége, kompozit páncélzattal felszerelt, amit aktív páncélvédelem egészít ki. Van rajta 30 milliméteres automata gépágyú, géppuska, a toronyban távirányítású fegyverplatformot helyeztek el, emellett páncéltörő rakétákkal van felszerelve. A deszanttérben tartózkodók is rá tudnak csatlakozni a Lynx rendszereire.

(MTI)

Kapcsolódó cikk:

Mi lesz ebből: Olyat mondott Szalay-Bobrovniczky Szentesen, hogy majd leszakad a mennyezet (+fotók)

 

Valódi Hírek