Drámai adatokat közölt az állami hivatal: Az összeomlás szélére került a magyar ipar

Komoly baj van Magyarországon.

Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette kedden a Központi statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál.

Az építőipari ágazatok közül az előző év azonos hónapjához képest az épületek építésében 8,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében

24,6 százalékkal kisebb volt a termelés.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első hat hónapjában az építőipari termelés 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipar ágazatain belül 2023 második negyedévében a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben emelkedtek leginkább az árak (17,9 százalékkal), miközben az épületek építése, illetve az egyéb építmények építése vonatkozásában 16,6 és 16,8 százalékos volt a növekedés 2022 azonos időszakához mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, és egyes építőanyagok drágulása okozta.

Az építőipar árai 1,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél – ismertették.

A nyers adat szerint 3,8, a munkanaphatástól megtisztított szám alapján 6,1 százalékkal esett vissza a magyar ipari termelés júniusban az egy évvel korábbihoz képest. Májushoz viszonyítva egy hónap alatt 0,9 százalékos volt az esés – erősítette meg a KSH a korábbi becslését.

Mint a hvg.hu is felhívta rá a figyelmet, a mostani adat rendkívül súlyos, ugyanis

az ipari export 4 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés pedig 20 százalékkal visszazuhant.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a magyaroknak már annyira nincs pénzük, hogy alig lehet bármit is eladni az országban. Mint írták, csak azért nem teljes az összeomlás az iparban, mert külföldre még el lehet adni a Magyarországon gyártott vagy összeszerelt árukat.

A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 5,1 százalékkal esett vissza. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártásában pedig 11,1 százalékos volt a csökkenés. Gumiból, műanyagból és nemesfém ásványi termékből 20 százalékkal kevesebbet állítottak elő, a fémalapanyag és fémfeldolgozás pedig 13,9 százalékos csökkenést produkált Magyarországon.

(ksh.hu nyomán)

Valódi Hírek