Oroszország csapást mért egy nyugat-ukrajnai megyére is, áldozatok

Hiperszonikus rakétákat lőttek a régióra.

Egy nyolcéves fiú életét vesztette, és többen megsérültek, amikor pénteken az orosz erők rakétacsapást mértek a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyére – közölte Szvitlana Onisuk, a régió kormányzója a Facebookon.

A Belügyminisztérium pontosította, hogy helyi idő szerint délelőtt tíz órakor az oroszok hiperszonikus rakétákat lőttek ki a régióra. A megye kolomijai járásában egy rakéta becsapódott egy magánház területén, amelyben egy háromgyermekes család élt. Egy fiú életét vesztette, a sérültek számát még ellenőrzik.

A kijevi városvezetés közölte: a pénteken a főváros ellen végrehajtott orosz légitámadás során kilőtt, de az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsai Obolonyban és a Dnyiprói kerületben zuhantak le. Obolonyban a darabok egy gyermekkórház területére estek, de károkat nem okoztak, személyi sérülések nem történtek. A környék egyik lakónegyedében is találtak lehullott roncsokat, a keletkezett tüzet eloltották. Áldozatokról, sérültekről nincs információ.

Az ukrán légierő közlése szerint Oroszország péntek délelőtt négy Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki Ukrajnára. Ezekből egyet Kijev fölött megsemmisítettek, három pedig Ivano-Frankivszk megyében, egy repülőtér közelében csapódott be, ahol polgári infrastrukturális létesítményeket és lakóövezetet találtak el.

A kilövéseket az Oroszországi Föderáció tulai és lipecki területeinek légteréből hajtották végre. A rakéták észak felől hatoltak be Ukrajna légterébe, majd délnyugatnak fordultak az Ivano-Frankivszk régióban található Kolomija repülőterének irányába. Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készített pénteki összefoglalójában azt írta: előző nap legalább három civil halt meg és 46 sérült meg orosz ágyúzások következtében Zaporizzsja, Harkiv, Donyeck és Herszon régiókban.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, reggeli összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 580-nal 252 780 főre nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 18 drónt.

(MTI)

Valódi Hírek