Meggondolta magát Karácsony, mégis elmegy az atlétikai vébé megnyitójára

Eddig nem erről volt szó.

„Eleget teszek a meghívásnak”

– közölte szombaton a Facebookján Karácsony Gergely főpolgármester a bő egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokság megnyitójával kapcsolatban.

Ez azért meglepő, mert Karácsony korábban a Diákváros felépítéséhez, valamint a kormány ötvenmilliárd forintos támogatásához az Egészséges Budapest programban kötötte jelenlétét és a főváros támogatását az atlétikai világbajnokságon, azonban ezek közül egyik sem valósul meg.

A Diákváros hosszú politikai viták után sem épült fel, az Egészséges Budapestbe a kormány pedig csak 23 milliárdot adott a főváros szerint.

Karácsony szerint viszont éjszaka lezárultak azok a tárgyalások, „amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták”.

Karácsony posztjában azt állítja, hogy a kormány ebben a megállapodásban 2019-ben vállalta, hogy a mostani világbajnokság stadionja nem egyszeri sporteseményt fog kiszolgálni, „hanem egy olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez”.

A főpolgármester felidézte, hogy 2022-ben a megállapodás teljesítését felfüggesztették, így visszavonta a rendezvény támogatását.

Éjszaka azonban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megígérte, hogy a kormány betartja a megállapodásnak azt a részét, hogy ötvenmilliárdot beletol az Egészséges Budapestbe. Karácsony posztjában egy szó sincs a Diákvárosról.

„Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötésre kerülnek a szükséges szerződések, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések. Köszönöm Gulyás miniszter úr és Fürjes Balázs, a vb-t szervező bizottság társelnökének aktivitását az ügyben”

– hálálkodott Karácsony.

Valódi Hírek