Súlyos dolog készül: Fokozza a harckészültséget Lengyelország

Tízezer katonát vezényeltek a határra.

Tízezer katonát küld a fehérorosz határ biztosítására a lengyel kormány – írta a CNN. A lépésre azért szánta el magát Lengyelország, mert belarusz helikopterek megsértették a lengyel légteret, illetve a lengyel fél aggodalmát fejezte ki a Wagner-csoport zsoldosainak fehéroroszországi tevékenységével kapcsolatban is.

Mariusz Blaszczak védelmi miniszter közölte: a tízezer katonából négyezer közvetlenül támogatja majd a határőrség munkáját, míg a maradék hatezer pedig tartalékot fog képezni.

A lengyel légtér megsértésével kapcsolatban hangsúlyozta: a belarusz lépést azért sem érdemes alábecsülni, mert

bármi, amit Minszk tesz, az Moszkva akarata szerint történik.

A védelmi miniszter már szerdán döntött arról, hogy újabb csapatokat vezényelnek a határra, azonban akkor még nem közölte ezeknek számát.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy meg kell erősíteni Oroszország nyugati határát és ennek egyik okaként a lengyel militarizációt jelölte meg.

Lengyelország már korábban jelezte: provokációnak tekintik a Wagner-csoport jelenlétét Fehéroroszországban, amelyet Aljakszandr Lukasenka elnök kijelentései csak megerősítettek. Minszk tagadja a légtérsértést, szerintük ez kitaláció, amely csak arra szolgál, hogy ideológiailag alátámassza a lengyel katonai műveleteket a határ mentén.

(edition.cnn.com / hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/02/vegkepp-megborult-putyin-embere-feheroroszorszag-nagyon-durva-lepest-tett-lengyelorszag-ellen

Valódi Hírek