Januárban érkezhet az európai minimálbér – mutatjuk a várható összegeket

Ennyi pénzzel kalkulálhatunk.

Az Európai Parlament 2022 őszén fogadta el a minimálbérről szóló törvényjavaslatát, így a témában egységes álláspont született – emlékeztetett a hrportal.hu friss cikkében, amelyben összegyűjtötte, jelenleg hol tart Magyarország a minimálbér kérdésében.

2023 augusztusában a hazai minimálbér bruttó 232 ezer forint. Emellett a szakképzettek számára garantált bérminimum 296 400 forintot jelent, és a logika szerint szükség lenne a felsőfokú végzettségűeknek is egy kategóriára, amelyben az összeg körülbelül 378 ezer forintra rúgna.

Az Eurostat legutolsó adatai szerint azonban a sor végén kullog Magyarország a minimálbért tekintve – hazánkban átszámolva 578,74 eurós összegről van szó, amíg az első helyezett Luxembourg 2387,4 eurós minimálbérrel büszkélkedhet. Az inflációt tekintve azonban hónapok óta „kiemelkedően” teljesítünk.

A napi.hu friss értesülései szerint azonban a jövő évi emelés már megfelelne az uniós követelményrendszernek. Az európai minimálbér ugyanis egy olyan ajánlás lenne, amely az összeg megállapításához vezető utat jelölné ki – az összeg meghatározása továbbra is az államok szuverén joga maradna.

„A minimálbér-szabályozás elfogadásával az Európai Parlament történelmet ír, megszünteti ugyanis azt az igazságtalan világot, ahol Európa országai abban versenyzenek egymással, hogy ki tudja egyre olcsóbbá és egyre kiszolgáltatottabbá tenni a munkaerőt”

fogalmazott az európai minimálbér-szabályozás bevezetését pártoló Dobrev Klára korábban.

A napi.hu kifejtette, hogy kétféle módon lehetne alakítani a jelenlegi magyar rendszert: a garantált bérminimum (296 400 forint) vagy a garantált bérminimum és a minimálbér súlyozott átlaga (281 000 forint) lehetne az új minimálbér.

Emellett az összeg januártól emelkedne, így, ha a garantált bérminimummal számolnánk, a 33,5 százalékos emelkedés bruttó 310 ezer forintos minimálbért eredményezne.

Valódi Hírek