Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, egyre többen fordítanak hátat Orbánéknak (+grafikon)

Hivatalos.

Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, ugyanakkor a kormánypárt támogatottságát nem befolyásolták jelentősen a gazdasági nehézségek vagy az Orbán-kormány egyéb politikai manőverei, mint az Európa-rekorder infláció vagy a brutálisan emelkedő élelmiszerárak – derült ki a Republikon Intézet pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közölt.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is 2-2 százalékponttal csökkent.

A Republikon felméréseiben

az elmúlt fél évben nem volt még ilyen alacsony szinten a Fidesz népszerűsége.

Ugyanakkor jól látható, hogy a gazdasági nehézségek és népszerűtlenebb intézkedések – az élelmiszerárstop kivezetése, a babaváró hitel módosítása, a városi csok kivezetése, a magas infláció – számottevően nem tépázták meg a kormány támogatottságát.

A teljes népesség közel harmada – 31 százaléka – szavazna továbbra is a Fideszre, a biztos pártválasztók körében pedig

44 százalékon állnak a kormánypártok.

A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció. A DK támogatottsága júliusban tovább erősödött: a teljes népesség 13,

a pártválasztók 18 százaléka szavazna rájuk.

A Momentum támogatottsága változatlan maradt, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna rájuk.

A Mi Hazánk támogatottsága hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében is, utóbbi körben jelenleg 8 százalékon áll a párt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent, a pártválasztók körében változatlanul a parlamenti küszöb felett, 6 százalékon áll.

Az MSZP a teljes népesség körében 4, a pártválasztókéban 5 százalék támogatásra számíthatna egy mostani választáson.

A friss kutatás szerint a parlamentbe nem jutna be önállóan az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd. Előbbi kettő a pártválasztók körében 4-4, míg utóbbi párt 2 százalékon áll.

Az utóbbi időszakból a Fidesz vesztesen, míg a DK győztesen jött ki. Forrás: Republikon / Ábra: Telex

Valódi Hírek