Meghalt a második Orbán-kormány nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára

Hóvári János 68 éves volt.

Hóvári János 1955-ben született a Somogy vármegyei Kiskorpádon. Az ELTE történelem-török szakán diplomázott, majd a a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének tudományos munkatársaként dolgozott 1979 és 1992 között. Emellett történelmet tanított a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen.

A szakértő több tucat szakcikket írt a magyarországi török hódoltságról, azon belül is a mohácsi csata magyar történeti emlékezetben történt változásairól.

Hóvári János 1992-ben külpolitikai pályára lépett: a Külügyminisztérium Közép-Ázsiai és Transzkaukázusi Főosztályán és a Stratégiai és Politikatervezési Főosztályon dolgozott referensként 1997-ig. Ugyanebben az évben megvédte történelemtudományi doktori fokozatát a Pécsi Tudományegyetemen, majd 1 évig Magyarország tel-avivi nagykövetségének első beosztottjaként szolgált. 2000-tól 2004-ig nagykövet volt Izraelben.

2004-től 3 évig a Külügyminisztérium Afrikai és Közel-keleti Főosztály vezető főtanácsosa volt, majd 2008-ban, az Európai Unió szlovén soros elnöksége idején a ljubljanai külügyminisztériumban közel-keleti ügyekkel kapcsolatos tanácsadóként dolgozott.

Később 2008-2010 között Magyarország kuvaiti és bahreini nagyköveteként szolgált, majd 2010 és 2012 között ismét Budapesten, globális ügyekért felelős helyettes államtitkárként tevékenykedett. 2012 és 2014 között Magyarország ankarai nagyköveteként szolgálta a török–magyar kapcsolatok ügyét.

Eközben 2011-ben a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára lett. 2015-től a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Zrt. főigazgatója, majd 2016-tól a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév emlékbizottságának elnöke volt. 2019-től a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) budapesti képviseletvezetője volt haláláig.

A TÁSZ honlapján részvétét nyilvánította ki Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára is.

Olyan emberként, aki az életét a turkológiának szentelte, és kiváló nagyköveti szolgálatával tiszteletre méltó helyet vívott ki magának a magyar diplomáciában, Hóvári János egész életében hatalmas mértékben járult hozzá a Magyarország és a türk államok közötti átfogó együttműködés fejlesztéséhez

fogalmazott a főtitkár.

(MTI)

Valódi Hírek