Szlovéniában rekedt egy magyar turistacsoport a pusztító áradások miatt (+videó)

Történelmi katasztrófa sújtja Szlovéniát.

A szélsőséges időjárási körülmények következtében egy 38 főből álló magyar turistacsoport rekedt Szlovéniában szombaton – írta az Index. Az utazók éppen egy szállodában pihentek Laskóban, amikor a Savinja folyó áradása miatt veszélybe kerültek. A magyar turistacsoport a Kelet-Szlovéniában fekvő Lasko városában rekedt.

Egyikük a helyszínről tájékoztatta a portált arról, hogy miként került víz alá a Savinja folyó partján található szálloda, ahol a csoport tagjai pihentek.

„Reggel 7 órakor már hallani lehetett a katasztrófavédelem szirénáit. A személyzet tagjai szobáról szobára jártak, hogy figyelmeztessenek minket a veszélyre”

– mondta Szabó Boglárka, aki arról is beszámolt, hogy a szálloda mélygarázsát elöntötte a víz, a személyzet több autót is feltört, hogy biztonságosabb helyre tudják szállítani azokat.

A turistacsoport 10 órakor indult volna vissza Magyarországra, viszont a vihar és az áradások miatt

több út is járhatatlanná vált, így vissza kellett fordulniuk.

A csoport tagjai visszatértek a megáradt Savinja folyó melletti szálláshelyükre, amelynek egy része ekkor már víz alá került. A tűzoltók szivattyúzással próbálkoztak, de nem jártak sikerrel, a vízszint egyre csak emelkedett. Szabó elmondta, a liftaknák is megteltek vízzel, ezért többen a lépcsőt használták. A szállodában több paralimpikon is tartózkodott, őket különösen rosszul érintették a történések.

A szlovéniai szélsőséges időjárásnak több halálos áldozata is volt. Az eddigi információk szerint már legalább három ember vesztette életét az országban. Haláluk részleteiről egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

„Szlovéniát olyan súlyos katasztrofális természeti csapás érte, mint még soha”

– mondta Robert Golob miniszterelnök, aki rendkívüli állapotot hirdetett az országban.

„Már most tudjuk, hogy a kár rekordméretű lesz, valószínűleg az eddigi legnagyobb a független Szlovénia történetében”

– mondta sajtótájékoztatón a kormányfő.

https://www.youtube.com/watch?v=KffAUrgKUIg

Valódi Hírek