A legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el a vihar miatt – erre kérik a lakosságot

Életbe léptették a piros riasztást.

Heves zivatarok veszélye miatt

a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadta

az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután Békés és Csongrád-Csanád vármegyék területére.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a két vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

A meteorológiai szolgálat szombat délután előbb Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest, majd Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék egyes járásaira másodfokú (narancs) riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt.

Figyelmeztető előrejelzésükben azt írták: a Duna vonalában, illetve attól keletre szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Az előrejelzés szerint a zivatartevékenység az éjszaka várhatóan fokozatosan az északkeleti tájakra terjed át. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti,

előfordulhat károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is.

Figyelmeztettek: a legnagyobb eséllyel az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében komolyabb felhőszakadás, valamint domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.
Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik,

ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel adta ki a figyelmeztetést Magyarország területére 2023.08.06. vasárnap éjfélig.

(MTI / met.hu nyomán)

Valódi Hírek