„Nem leszünk kínai gyarmat!” – megmozdult a tömeg Nyíregyházán az Orbán-kormány ellen

Torkig vannak az emberek.

Csaknem félezren tüntettek csütörtökön Nyíregyházán a kínai akkumulátorgyár ellen. A napokban derült ki, hogy már egy újabb üzemet is terveznek a szabolcsi megyeszékhelyen felhúzni, ugyanis már stabilan állnak az akkumulátorgyártáshoz köthető új koreai üzem tartófalai.

  • „Nem leszünk kínai gyarmat!”,
  • „Magyarország Európa pöcegödre”,
  • „Aksigyárat Felcsútra”

– többek között ilyen táblákkal tiltakoztak a Népszava beszámolója szerint a tüntetők.

Nyíregyházán a Kossuth téren csütörtökön délután az LMP szervezett lakossági fórumot és tüntetést, azzal kapcsolatban, hogy Szijjártó Péter a napokban jelentette be: Nyíregyháza ipartelepére épít gyárat közel 600 milliárd forintos beruházással a Sunwoda nevű kínai vállalat.

Kanász Nagy Máté, a párt frakcióvezető-helyettese elmondta:

amit a magyar külügyminiszter művel, az egyfajta fordított gyarmatosítás,

hisz nem azért utazik kéthetente Kínába, hogy az ottani javakat idehozza Magyarországra, hanem azért, hogy Magyarország javait árusítsa ki. A politikus szerint Kínában már pontosan tudják, hogy a következő hónapokban hol és milyen akkumulátorgyárat fognak Magyarországon építeni, és amikor egyik épp aktuálissá válik, akkor „üzennek” a magyar külügyminiszternek, magukhoz rendelik, találkozik a kommunista párt vezetőivel és a gyárak képviselőivel,

majd hazajön, és bejelenti, hogy hol épül újabb környezetromboló üzem.

Hozzátette: mindebből Magyarország semmit nem profitál, sőt, a szaldó negatív lesz, mert ezek az üzemek hosszú távon energia-, és vízválságot okoznak, hiába álltja ennek ellenkezőjét a kormány.

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke közölte: a Fidesz-KDNP félrevezeti az embereket, amikor azzal érvel, hogy azért kellenek az akkumulátorgyárak, mert az e-mobilitást csak ezekkel lehet elősegíteni. Szerinte Orbán Viktor az elmúlt 10 éves regnálása óta 2020-ban először ejtette ki a száján a környezetvédelem és a klímaváltozás szót, mára pedig már ezekkel ezzel próbálja megmagyarázni a vitatott beruházásokat.

„A most Magyarországon működő akkumulátorgyárak már bőven el tudnák látni a hazai igényeket, úgyhogy már a debreceni CATL és a nyíregyházi Sunwoda is export igényeket fog kielégíteni, egy olyan térségben működve, amely

a Magyar Tudományos Akadémia kutatása szerint is az ország vízhiányos területei közé tartozik”

– hívta fel a figyelmet.

Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője emlékeztetett: februárban még azt ígérték, nem épül akkumulátorgyár Nyíregyházán, csupán szeparátor fóliát és takaró lemezeket gyártanak majd az itteni két üzemben.

„Ehhez képest laposkúszásban érkezik a nyíregyházi akkugyár-beruházás, ami egyértelműen suskusra utal”

– jelezte.

A képviselő felidézte Orbán Viktor kijelentéseit, aki az emlékezetes internetadó visszavonáskor azt mondta: „nem vagyunk kommunisták, hogy a nép ellenében kormányozzunk”.

„Ám az akkumulátorgyárak kapcsán pontosan ez történik”

– mutatott rá Bakos Bernadett.

A helyi lakosok közül többen is összefogást sürgettek a pártok között, kiemelve:

egyedül nem fognak elérni semmit.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy minden lehetséges fórumon támadják meg a környezetvédelmi és egyéb engedélyeket, ahogyan azt eddig is tették. Volt, aki közölte:

a magyarországi béreket le fogják nyomni az ideáramló, olcsó munkaerőnek számító vendégmunkások,

ami ebben a körzetben, ahol egyébként is alacsonyabbak a fizetések az országos átlagnál, egyenesen tragikus lesz, és még többen mennek majd külföldre, mint eddig.

Orosz Mihály Zoltán, Érpatak korábbi polgármestere azt mondta: egy jó ismerőse a már épülő koreai W-Scope üzem építkezésén dolgozik, és ott 23 fúrt kutat számolt meg a területen. Erre a jelenlévők közül többen is bekiabáltak, hogy ha nép és a gyárak érdekei ütköznek, akkor

a NER világában először majd az üzemek kapnak vizet, és ami marad, azon kell osztozniuk az embereknek.

A párt képviselői végezetül arra biztatták a megjelenteket, hogy 2024-ben váltsák le a helyi, majd 2026-ban az országos fideszes vezetést, mert csak így lehet elejét venni az akkumulátoripari beruházásoknak.

(LMP – Magyarország Zöld Pártja/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/28/kitort-a-botrany-szijjarto-bejelentese-utan-lazadnak-nyiregyhazan-az-uj-akkumulatorgyar-miatt

Valódi Hírek