Kitört a botrány Szijjártó bejelentése után: Lázadnak Nyíregyházán az új akkumulátorgyár miatt

Aggódnak a helyiek.

Megírtuk, hogy Szijjártó Péter legújabb bejelentésének értelmében az Orbán-kormány Nyíregyházán is tárt karokkal fogadja az ázsiai befektetőket, ugyanis

egy újabb akkumulátorgyárat húznak fel a térségben.

A kínai Sunwoda 580 milliárd forintos beruházás keretében hozza létre legújabb vegyi üzemét Nyíregyházán.

Nem ez az első gyár a Debrecentől 50 kilométerre lévő megyeszékhelyen: tavaly októberben jelentették be a dél-koreai W-Scope 300 milliárd forintos beruházását, valamint a német Boysen-csoport is azért települt a városba, hogy a BMW-t kiszolgálja az akkumulátorgyártáshoz szükséges eszközökkel.

A Népszava arról írt, hogy a kormányzati terveknek megfelelően töretlenül zajlik a nyíregyházi ipari park bővítése is. Felhívták rá a figyelmet, hogy az eredetileg kijelölt 130 hektáros terület már betelt, ám semmi probléma, hiszen most egy újabb 640 hektáros területen várják a kínai befektetőket, akiknek köszönhetően – a polgármester elmondása szerint – a város felkerülhet majd „a gazdaságilag fontos övezetek” térképre.

A külügyminiszter elmondta: a Nyíregyházára tervezett beruházás immár a harmadik olyan ebben az évben, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel. Szijjártó feltűnően sokszor hangoztatta, hogy „a beruházónak kifejezetten fontos a környezetvédelem”, és a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből biztosítják majd. Azt ígérte: a kínai fél napelemparkot is telepít ide, hogy alapvetően megújuló energiával fedezze a gyár működésének igényeit.

„Nem mondanám, hogy örömtáncot lejtünk,

hiszen ami miatt eddig csak aggódtunk, az most bekövetkezett: nemcsak szeparátorfóliát, fémtartó elemeket gyártó cégek települnek ide, hanem bizony egy igazi akkumulátorgyár is.

Az eddigi tapasztalatokból úgy tűnik, tüntetésekkel, aláírás-gyűjtésekkel nem lehet megakadályozni, hogy a mi városunk is az akkumulátor-ipari stratégia része legyen, de azt legalább szeretnénk elérni, hogy garanciákat kapjunk a biztonságos működésére”

– mondta a lapnak az üggyel kapcsolatban Babosi György a Momentum nyíregyházi önkormányzati képviselője.

Hozzátette: ragaszkodnak hozzá, hogy az ígéretek szerint majdan kiépülő talajszonda-monitoring hálózat online adataihoz szabadon hozzáférjenek a városlakók, civil szervezetek, hogy így ellenőrizni tudják, valóban nincs károsanyag-kibocsátás.

„A nyíregyháziak egészsége és biztonsága felül kell, hogy írjon minden gazdasági érdeket, hiszen számukra az a legfontosabb, hogy

30-40 év múlva is legyen iható ivóvize a térségnek”

– hívta fel a figyelmet.

Arra, hogy honnan kerül majd ide – a Szijjártó által is említett – több ezer dolgozó az akkumulátorgyártáshoz köthető üzemekbe, arra még a helyiek sem tudtak válaszolni.

„A térségben a LEGO a legnagyobb foglalkoztató, de gyakran a dán cég is munkaerő gondokkal küzd, nagy a fluktuáció, és előfordul, hogy már Debrecen környéki falvakból hordják ide az embereket”

– számolt be minderről több helyi lakos. Már a gyárak építéséhez is török vendégmunkásokat kell hozni, annyira hiányzik a hazai szakember, és ez vélhetően jellemző lesz akkor is, amikor majd a beinduló üzemekbe keresnek dolgozókat – mondta egyikük.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/27/mi-lesz-ebbol-szijjarto-ujabb-sulyos-bejelentesetol-megint-felforrhat-a-kozhangulat

Valódi Hírek