Kiderült, mi okozta az elviselhetetlen bűzt az egyik balatoni településen

Egy illegális szemétlerakó lángolt Balatonakarattyán.

A Balatonakarattyán élők arról számoltak be, hogy a településen elviselhetetlen bűz terjeng. A szagot még a környező településeken is érezték. A helyi lakosok videót is készítettek egy füstölő hulladék-lerakóról, ahonnan a szag elterjedt. Ugyan egy teherautó a területre földet hordott, ám ez nem sokat segített a helyzeten. Az ATV Híradó riportjából viszont kiderült, mi áll a történtek hátterében.

A felvételen az látható, hogy a gejzírekhez hasonlóan tör fel a földből a füst. A különbség csupán annyi, hogy ebben az esetben a jelenség elviselhetetlen bűzzel jár. A helyi lakosok elmondták, az elmúlt években módszeresen hordták a településre a szemetet, a hatóságok pedig azon kívül, hogy földet hordtak a terültre,

semmi mást nem tettek.

Mindezt megerősítette Farkas Sándor is, aki elmondta, abban reménykedik, hogy egyszer lesz majd egy alapos vizsgálat, amely megállapítja, milyen szemét gyűlt itt össze és azt kik hordták a településre.

A bűz okát a szomszédos településeken is próbálták megfejteni. Kecskés Istvánék kihívták a tűzoltókat, akik ki is jöttek, majd másnap a katasztrófavédelem is a helyszínre érkezett. A föld felszínén levő repedéseken akkor 100 fokot mértek a hőkamerákkal.

A csatorna beszámolója szerint a tűzoltók dolgát az is nehezítette, hogy

a közelben nem volt vízforrás, amivel megkezdhették volna az oltást.

„Az egységeink azt tapasztalták, hogy valóban 5-6 füstölgő góc található a területen. Nagyon messziről, több mint száz méterről alapvezetéket szereltek a kollégák, majd négy vízsugárral elárasztották a füstölgő gócokat, majd kéziszerszámokkal betemették azokat”

– közölte Csondor Henrietta, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelem szóvivője.

A helyeik arról is beszámoltak, hogy korábban hiába tettek bejelentést a környezetvédelmi hatóságnál a területre hordott szemét ügyében.

Csomai Dávid tájékoztatása szerint az ügyet átadták a rendőrségnek, mivel rendkívül nagy mennyiségű szemetet találtak a területen,

ezt pedig bűncselekménynek tekintik.

A rendőrség egy körülbelül fél-háromnegyed év múlva a nyomozást megszüntette, az ügyet pedig közigazgatási eljárásba átadta. Így ezek után az ügy megszűnt.

Az incidenssel kapcsolatban újabb vizsgálat egyelőre nem várható, ugyanakkor a helyiek szeretnének választ kapni arra is, hogy a Balatontól pár száz méterre levő hulladéklerakó oltásakor használt víz bejutott-e a tóba.

Valódi Hírek