Dávid Ferenc: Magyar–szlovák adok-kapok

Vélemény.

Szlovákia egy 5-5,5 milliós ország. Ez egy jelentős súly. És nem mondhatjuk, hogy a szlovákok miatt nem tudjuk magunkat megszervezni. Persze, ők biztos mesterkednek, de hát ez része az életnek, de nem ők akadályoznak meg bennünket.

Az, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletét Pozsonyban, arról minden visszafogottság mellett is azt kell mondanom, hogy egy gyenge teljesítmény. Szóval ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben.

(Orbán Viktor – Tusnádfürdő, 2023. július 24.)

Így kezdődött a legújabb magyar-szlovák „mérkőzés”, amelynek „hosszabbítása” még július utolsó vasárnapján is tartott. A „meccs” minden pillanatát nem idézem fel, csak a vérfagyasztó „becsúszásokat” említem meg és azt, hogy a magyar miniszterelnök – fent idézett – ostoba megnyilvánulása vezetett a „játék” eldurvulásához.

2023. július 25.

Bekérették a szlovák külügyminisztériumba hétfőn Balogh Csaba magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot arra a megjegyzésre, amely Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédében a szlovákiai magyarsággal kapcsolatban hangzott el, és amelyben a kormányfő >>elszakított országrészekről<< tett említést.

(MTI)

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) szlovák liberális párt szerint megengedhetetlen, hogy >>hogy déli szomszédunk bármilyen módon kétségbe vonja a Szlovákia szuverenitását és területi integritását<<. Orbán Viktor szavai még súlyosabbak, mivel Oroszország immár második éve folytat agresszív háborút Ukrajnában.

Orbán Viktor kijelentése úgy hangzik, mintha azt üzenné a szlovákoknak, hogy a magyarok bármikor elfoglalhatják az elszakított területet, hozzátéve, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin barátja. Az ilyen retorika tényleg túlmegy minden határon

– fogalmazott Richard Sulík pártelnök.

„Orbán tudja, hogy Szlovákia gyengébb, mint valaha, hogy három éve olyan amatőrök irányítják, akiknek semmi közük a saját országukhoz. Mégsem tudok egyetérteni azzal, hogy Szlovákiát elszakított területnek nevezi”

Robert Fico, Szlovákia volt miniszterelnöke.

2023. július 27.

Szlovákia területi integritásának bárminemű megkérdőjelezése elfogadhatatlan dolog. Nem járul hozzá a kétoldalú kapcsolatokhoz, és a szlovákiai magyar kisebbségnek sem segít. Ezeket a kijelentéseket határozottan elutasítom

(Ódor Lajos, Szlovákia miniszterelnöke)

És aztán jött a „második félidő”:

2023. július 30.

Kedves Péter, kérlek ne mondd meg mit gondolnak mások, mielőtt megkérdeznéd őket. Az EU 27 tagállamból áll. Nem emlékszem olyan vitára, amikor azt mondtuk, hogy a háború még 4 évig fog tartani. A háború akár holnap befejeződhet. Nem az EU a probléma, hanem Oroszország az. Ruszkik haza! Legyen béke! 1956.

(Miroslav Wlachovsky, Szlovákia külügyminisztere)

2023. július 30.

Reakció a szlovák külügyminiszter Szijjártó Péternek címzett üzenetére.

Wlachovsky miniszter úrnak vagy rossz a rövid távú memóriája – és ez a jóindulatú feltételezés – vagy hazudik. Ugyanis az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő 4 évben évente 5 milliárd eurót kellene költenünk arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzuk.

A szlovák külügyminiszter a javaslatot nem ellenezte. Kérdés: ha a következő 4 évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni!? A magyar álláspont változatlan: mi azonnali tűzszünetet és békét akarunk!

(Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár)

Mint látják, nem jegyzetet írtam, csak szerkesztői tevékenységet végeztem. Dermesztő mondatokat és minősítéseket idéztem.

Szlovákia részéről óriási a felháborodás, még a magyar nemzetiségű szlovák miniszterelnök is felhorkant az Orbán-beszéd miatt. Nálunk továbbra is a szolgalelkűségből (Menczer főnöke Szijjártó) és a diplomáciai felkészületlenségből eredő bárdolatlan stílus dominál, vasárnap a szlovák külügyminiszter kapott egy „könyököst”.

Nyilvánvaló, hogy az ütközetnek nincs vége, de már most tudjuk, hogy a teljesen felesleges csatározásnak

kizárólagos vesztesei a Szlovákiában élő magyarok lesznek.

Ezt a szörnyű helyzetet Orbán idézte elő, Menczer otromba bejegyzése csak fokozta/fokozza a két ország közötti feszültséget. Javaslom, hogy

ne csak a magyar kormányfő húzzon el szabadságra, hanem a külügyi tárca vezetői is!

De gyorsan, mielőtt még nagyobb károkat okoznak!

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek