Horror a magyar egészségügyben: A kórház bejárata előtt halt meg egy férfi, miután gyógyultan hazaengedték

Döbbenet.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház bejárata előtt halt meg egy 44 éves férfi, közvetlenül azután, hogy egy hét kórházi kezelést követően gyógyultnak nyilvánítva hazaengedték – írta a Blikk. A lapnak a férfi édesanyja, Ábrók Andrásné elmondta:

végig kellett néznie, ahogy fia meghal.

„Kerekesszékben hozták el a kijáratig, ott felállt belőle. Még mondtam neki, hogy vigyázzon a lépcsőn, aztán megérkezett a taxi, és épp be akartunk szállni, amikor hátratántorodott és összeesett”

– mondta a fiát gyászoló asszony.

A férfit megpróbálták újraéleszteni, azonban már nem tudták megmenteni az életét, a kórház bejárata előtt halt meg.

András édesanyja elmondta: szerinte autista fiát pszichés betegként kezelték, pedig nem az volt, és biztos benne, hogy „nem foglalkozott vele senki úgy, ahogy az állapota megkívánta volna”.

A férfit április 14-én vitték be először mentővel a kórházba, miután rosszul lett, de hazaengedték, mert minden eredménye jó lett – hitték.

Majd pár nappal később Andrást újra bevitték a kórházba, mert továbbra is fulladt, és beszélni is alig tudott. Ekkor a férfit a pszichiátriára vitték, annak ellenére, hogy nem volt pszichés beteg.

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot – írja az autista.hu az Autizmus Alapítvány megfogalmazásai nyomán.

A hagyományos felfogással szemben az autizmust nem betegségnek, nem elmebetegségnek (pszichózis) tartjuk,

hanem a fejlődés olyan zavarának, amely minőségében és mennyiségében is eltér a normál fejlődéstől, és az esetek többségében fogyatékos állapothoz, típusosan igen súlyos fogyatékossághoz vezet. Ennek megfelelően orvosi értelemben nem gyógyítható – jegyzi meg a portál.

A halotti anyakönyvi kivonat szerint András halálát a tüdőverőér rögösödése okozta, de tágulásos szívizom-problémája is volt, amit hozzátartozói szerint

az orvosoknak észre kellett volna venniük, és ennek megfelelően kellett volna kezelni a férfit.

A kórház igazgatója a lapnak azt közölte: kivizsgálták az esetet, de nem tártak fel az orvosok vagy az ápolószemélyzet felelősségét megalapozó szakmai hibát.

A család az üggyel kapcsolatban a rendőrségen is feljelentést tett.

Valódi Hírek