Nem csitul a vihar: Pintér Sándor friss lépésének súlyos következményei lehetnek

Lassan összeomlik az állami egészségügy.

Pintér Sándor egészségügyért is felelős rendőrminiszter ezúttal a szakrendelőkben dolgozó orvosoknak, valamint a fogorvosoknak akarja növelni a munkaidejét. Napi 6 óra helyett 8 órában lennének kénytelenek dolgozni. A tárcavezető a súlyos orvoshiány csökkenését várja a döntéstől.

De nem véletlenül van 1992 óta 6 órában rögzítve az említett doktorok munkaideje!

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, fogszakorvos a 444-nek elmondta: nemcsak azért találták ki a 6 órás munkarendet, hogy az orvosokat ne hajszolják túl, hanem azért is, mert jellemzően a rendelési idő napi 12 óra, így lehet azt elfelezni.

Nagy szerint pont a kedvezményes munkaidő miatt volt vonzó az orvosok számára a szakrendelés, főleg a családalapításon lévő és a nyugdíjas doktorok választották ezt a formát. Szerinte az ellátásbiztonságot is kockáztatja a munkaidőnövelés, mert már most is túl sok beteget kell ellátnia az orvosoknak, így végképp nehéz ugyanazt a színvonalat várni tőlük az első és a nyolcadik munkaórájukban.

„Vannak országok, ahol 32 órás munkahéttel kísérleteznek, nemhogy a munkaidő növelésével”

– teszi hozzá a MOK alelnök.

Nagy Ákos szerint

felmondásokra lehet számítani, mert sok orvos inkább a magánpraxist választja majd.

Ezen az sem változtat, ha kismértékben növelik a fizetéseket, hiszen a munkakörülmények romlását ez nem tudja kompenzálni.

Valódi Hírek