Elájult a forint: Rég nem látott mélypontra zuhant a magyar valuta

Baljós előjelek.

A csütörtök délutáni fejlemények óriási változásokat hoztak az euró/dollár árfolyamban. Az előzetes várakozásoknál jóval kedvezőbb amerikai GDP-adat, valamint az Európai Központi Bank (EKB) vártnál puhább jelzései miatt a dollár és az euró árfolyama egyaránt intenzíven erősödtek estére, ez pedig a forintra is rányomta bélyegét – írta a Portfolio.

Pénteken hajnalban a japán jegybank nagy meglepetést okozott a hozamgörbe-kontroll politikájának érdemi módosításával, ez pedig a globális befektetői hangulatot is rontotta, továbbra is erősen tartva a dollárt – ismertették.

Ezen folyamatok miatt péntek délelőtt a forint ismét mélypontra került, és rövid időn belül 385 fölé ugrott az euró, illetve 351 fölé a dollár árfolyama. Mindez pedig azt jelenti, hogy a hazai fizetőeszköz, július 10. óta

a leggyengébb szintjére ért mindkét fő devizával szemben.

Jelenleg pedig egy lassú visszaerősödés után estére tovább gyengült a magyar valuta.

Felhívták rá a figyelmet, hogy már a 385,5-ös szint fölé került a váltás az euróhoz képest, így a forint a nap eddigi mélypontját is átlépte.

Ábra: Pénzcentrum

Hasonló árfolyamgyengülésre legutóbb szerdán volt példa, akkor azonban „csupán” 385 forintig gyengült a magyar valuta számoltunk be róla legutóbb. Most azonban fél forinttal annál is gyengébben teljesített.

Valódi Hírek