Nagy a baj? Riadót fújt Orbán minisztere

Fokozott intézkedésekről döntöttek.

Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát az afrikai sertéspestitől, ezért olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik a fertőzés elterjedésének esélyét – magyarázta a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: kétoldalú megbeszélés keretében Horvátország agrárminisztere arról tájékoztatta, hogy országában

megjelent az afrikai sertéspestis vírusa a házisertés-állományban is.

A magyar agrárminiszter azt mondta: ez komoly gazdasági fenyegetettség Magyarország számára is, hiszen épp a határ közelében jelent meg a vírus.

„Mivel a turisztikai főszezon miatt tízezrek érkeznek haza Horvátországból, és behurcolhatják az afrikai sertéspestis vírusát, Magyarország azonnali intézkedéseken dolgozik”

– mondta.

„Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát ettől a vírustól, ezért

azonnal riadót rendeltem el, és fokozott intézkedések bevezetését a megelőzés céljából”

– fogalmazott Nagy István.

Hozzátette: olyan hatósági intézkedések meghozatalát készíti elő Magyarország, amelyek csökkentik a fertőzés esélyét és veszélyét.

Elmondása szerint egyebek mellett olyan sáv kialakításán dolgoznak, amelyben nincsenek vaddisznók, nincsenek hordozók, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni annak az esélyét, hogy valamilyen módon a házisertés-állomány is elkapja a vírust.

„Ennek beláthatatlan gazdasági következményei lennének, úgyhogy az elkövetkező napok, hetek, hónapok egyik legkiemeltebb állategészségügyi feladata az lesz, hogy hogyan tudjuk megóvni a hazai sertésállományunkat ettől a borzalmas vírustól”

– mondta Nagy István.

(MTI)

Valódi Hírek