Ezt nem teszi zsebre a miniszterelnök: Így reagált az ellenzék Orbán tusnádfürdői mondandójára

Hát nem tapsolták meg.

Megírtuk, hogy szombat délelőtt Orbán Viktor megtartotta beszédét Tusnádfürdőn. Többek között Kína, az európai gazdaság, valamint a kereszténység védelme is terítékre került.

A Demokratikus Koalíció közösségi oldalán röviden, de lényegre törően reagált a miniszterelnök mondandójára. Mint írták:

„Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!”

A Momentum úgy döntött, kiemeli Orbán egyetlen igaznak ítélt mondatát, miszerint:

„Nagy bajban vagyunk.”

A Párbeszéd-ZÖLDEK hosszú Facebook-posztban reagált a miniszterelnök beszédére.

Mint írták, Orbánnak egyetlen dolgot sikerült bemutatnia: hogy nincs érvényes gondolata a jövőről. Meglátásuk szerint a miniszterelnök a pillanatot akarja uralni, pedig felelős kormányfőként sokkal fontosabb dolgokról kellene beszélnie: például a zöld fordulatról, vagy a megélhetési válságról.

Facebook-posztjukat változtatás nélkül idéztük:

„❗️ A jövőt kell megnyerni, nem a pillanatot uralni – reagálás Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére

Ismét végtelenül kiábrándító beszédet tartott a fideszes kormányfő. A feladat az lett volna, hogy felelős vezetőként választ adjon az országunk és világunk jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra, az ökológiai- és klímaválságra, valamint az ezzel összefüggésben álló krízisekre, mint a magyarok megélhetési válsága. De megoldások helyett Orbán Viktor egyetlen dolgot mutatott be: hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről.

A Fidesz-elnök irányt próbált szabni a politikai cselekvés számára, de ez a politika nem a jövő megnyeréséről, hanem a pillanat uralásáról szól. Egy felelős kormányfő ez alkalommal az igazságos zöld fordulatról, a szolidáris gazdaság és a fenntartható társadalom felé vezető út feladatairól beszélt volna.

Ehelyett

Orbán a kényszeres feszültségkeltést és provokációt folytatta,

amely talán rövid távon szolgálhatja a Fidesz hatalompolitikai céljait, de egyértelműen rombolja az európai Magyarország hosszú távú sikerének esélyét. Az egyes társadalmi csoportok elleni hangulatkeltés és uszítás pedig nemcsak emberileg és erkölcsileg vállalhatatlan, de a legfőbb akadálya egy szolidáris, a válságoknak ellenálló társadalom kialakításának.

Nem hallottunk szembenézést a mögöttünk álló közel másfél évtized fideszes kudarcaival sem: a legfontosabb közszolgáltatások, az oktatás, egészségügy és a szociális ellátórendszer néhol lassú elsorvasztásával, néhol gyors ütemű szétverésével, a demokrácia felszámolásával és ezzel összefüggésben a politika alá rendelt gazdaság – a regionális vetélytársaktól való – mind látványosabb lemaradásával, Magyarország természeti kincseinek elvesztegetésével és környezeti állapotának folyamatos, intenzív romlásával.

És miközben a fideszes projekt legfeljebb hatalompolitikailag sikeres, de társadalmilag, gazdaságilag és környezeti szempontból teljes kudarc, Orbán Viktor úgy tesz, mintha arra lenne hivatott, hogy Európa és a világ problémáit is komoly hatalmi tényezőként kezelje – de csak annyira fontos, mint egy tüske a köröm alatt.

Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között,

miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb „hasznos hülye”, a keleti geopolitikai terjeszkedés szolgálóleánya, Nyugatról nézve pedig politikai pária, az Európa gazdasági perifériájára csúszó ország korrupt és opportunista vezetője.
A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a magyarok érdeke egy igazságos és szolidáris, biztonságos és zöld Magyarország lenne, de Orbán Viktor és a Fidesz politikája eddig, és a mai beszéd alapján ezután is csak távolabb visz minket ettől. Vagyis: haladunk tovább teljes gázzal előre a történelem zsákutcájában. Köszönjük, Viktor!

Tordai Bence,

a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselője”

Az LMP szerint Orbán valószínűleg egy korábbi beszédét mondhatta el, hiszen a tartalomnak vajmi kevés köze volt a magyar mindennapokhoz. Ahogy közösségi oldalunkon írták, ilyen beszédet a visszavonult politikai vezetők szoktak tartani,

Orbánnak azonban az elmúlt évek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találnia.

Facebook-bejegyzésüket változtatás nélkül idéztük:

„Orbán Viktor vélhetően egy korábbi beszédét mondhatta el véletlenül ma délelőtt, mert az előadásnak elég kevés köze volt a mai magyar mindennapokat meghatározó legfontosabb kihívásokhoz és az emberek által érzékelt problémákhoz.

Ilyen jellegű beszédeket visszavonult politikai vezetők szoktak tartani, nem olyanok, akiknek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találnia.

Orbán Viktor termelési jelentésével szemben ugyanis a magyar gazdaság nem saját lábára állt az elmúlt tíz évben, hanem végtelenül kiszolgáltatottá vált: ezt bizonyítja, hogy a jelenlegi válságot a leginkább a magyar emberek szenvedik meg.

Az LMP álláspontja szerint ennek az az oka, hogy alapjaiban elhibázott volt az a gazdaságpolitika, ami egyszerre szolgáltatta ki az országot az orosz energiának és a nyugati tőkének.

Ennek ellenére a miniszterelnök válasza az a kialakult helyzetre, hogy az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé és ehhez próbál meg valamiféle ideológiát gyártani.

Az LMP álláspontja szerint ez – a miniszterelnök szavaival élve – történelmi mértékű tévedés, mert az akkumulátor-gyarmatosítás valójában nem más, mint a jövőnk és a függetlenségünk feláldozása rövidtávú politikai célok érdekében.”

Valódi Hírek