A DK-s polgármesterek nyári táborokkal segítik a kormányzati megszorításokkal küzdő családokat

Rengeteg programot szerveznek a gyermekeknek.

Közös sajtótájékoztatót tartott Kiss László, a III. kerület, Déri Tibor, a IV. kerület, Niedermüller Péter, a VII. kerület, László Imre, a XI. kerület, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület, valamint Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere szombaton.

Kiss László hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok bebizonyították: a kormány a magyar családokkal akarja megfizettetni a válságot, amelyet Orbán Viktor okozott. Hétszeres a rezsi, megduplázódtak az élelmiszerárak, eltörölték a nagyvárosokban a csok-ot, valamint a babaváró hitelt, sőt, újabb megszorításokra készülnek – sorolta a III. kerület polgármestere.

Mint mondta, ilyen időkben minden városvezetőnek segítenie kell a családokat. Nagy segítségek lehetnek az önkormányzatok által szervezett nyári táborok , a Demokratikus Koalíció budapesti polgármesterei pedig ezek megszervezésével okoznak örömet a gyermekeknek és segítenek a magyar családoknak – részletezte Kiss László.

Mint mondta, a III. kerület több mint 60 milliót fordít erre a célra: kedvezményes és ingyenes táborokat is szerveznek. A sóstói tábor például június közepe óta várja a gyermekeket, augusztus végéig pedig napközis táborokat is biztosít a kerület.

Déri Tibor kiemelte: a IV. kerületben már lezajlott a hátrányos helyzetű gyermekek idei táboroztatása. Mint mondta, az önkormányzatnak ez körülbelül 7 millió forintos kiadást jelentett,

a gyermekek viszont ingyen táborozhattak.

Emellett elkezdődött az Újpest Önkormányzata és az Újpesti Torna Egylet közös öthetes nyári tábora is, melyben hetente közel 300 gyermek vesz részt. Ez az önkormányzatnak idén 60 millió forintos kiadást jelent, a szülőknek pedig csak az étkezés költségeit kell biztosítaniuk, amennyiben a szociális helyzetük ezt engedi – fogalmazott a DK politikusa.

Hozzátette, hogy az önkormányzathoz tartozó Újpesti Kulturális Nonprofit Kft. is egész nyáron szervez tematikus táborokat.

Niedermüller Péter megosztotta: a VII. kerületben a napközis táborokat a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ koordinációjában a kerületi iskolák valósítják meg. A táborba minden kerületben tanuló vagy élő gyermek jelentkezhet,

a programok teljesen díjmentesek,

csak az étkezési térítési díjat kell a szülőknek kifizetniük, amennyiben nem számítanak szociálisan rászorulónak.

A DK-s polgármester hozzáfűzte: emellett a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ az önkormányzat támogatásával ingyenes, 5 napos tábort szervez Balatonmáriafürdőn hátrányos helyzetű gyermekek számára, továbbá a kerület 7 millió forintos pályázattal támogatja az iskolák táboroztatását az önkormányzati balatonmáriafürdői üdülőben.

László Imre kiemelte, hogy idén közel 100 milliót költöttek a XI. kerületben élő gyermekek nyári táboroztatására. Mint mondta, legtöbben a Kamaraerdei Ifjúsági Parkba juthatnak el, ahol a szülőknek csak az étkeztetésért kell fizetniük, de rászorultsági alapon sok esetben még ezért sem.

Kifejtette: lezajlott az Eleven tábor is, melyben hátrányos helyzetű gyermekek vehettek részt teljesen ingyenesen, valamint folyamatban vannak azok az újbudai pályázatok is, amelyek keretében további, legalább 5 napos, napközis, vagy bentlakásos nyári táborokat szerveznek, és

külön táborral készülnek a nagycsaládosoknak is.

Cserdiné Németh Angéla hangsúlyozta, hogy a XV. kerület iskolásai is térítésmentesen mehetnek táborokba, ahol csak az étkezésért kell fizetni.

A kedvezményben részesülő családok a táborozás ideje alatt is igénybe vehetik a támogatást – tette hozzá a DK-s polgármester.

Rámutatott: a napközis tábor keretében idén is lesz állatkerti látogatás, balatoni kirándulás és kézműves foglalkozások is. A gyermekek mellett idén a nyugdíjasklubok tagjai is kétszer egy hétig üdülhetnek a bernecebaráti táborban, ahol szintén csak az étkeztetésért kell fizetni.

Szaniszló Sándor büszkén jelentett be, hogy a XVIII. kerület újjáépítette és megnyitotta azt a Balatonakalin lévő önkormányzati tábort, amit az elődeik bezártak és hagytak tönkremenni, ám

így még több gyermeknek tudják biztosítani a nyári tábort.

Mint mondta: a Bókay kertben szerveznek napközbeni nyári táborokat, amelyeken mindössze 100 forintért vehetnek részt a gyerekek az étkeztetési díjon felül. Ezen felül augusztusban 50 kárpátaljai gyermek egyhetes, teljeskörű táboroztatását vállalták át: olyan gyermekekét, akiknek az édesapjuk elesett a haza védelme közben a Vlagyimir Putyin által elindított ukrajnai háborúban – részletezte Szaniszló Sándor.

„Mi, DK-s polgármesterek akkor is vigyázunk a családokra, amikor a kormánytól csak orbáni inflációt, áremeléseket, megszorításokat és adóemeléseket kapnak”

– hangsúlyozták a Demokratikus Koalíció polgármesterei.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek